Cestování po světě, díky spolužákům z Dánska

Mým životním snem je procestovat každou zemi na světě a poznat život v ní.

Takový sen má možná dost velké množství lidí. Stále víc a víc Čechů navíc opravdu dost často rodný kraj opouští a poznává nejen okolní země, ale i různé exotické kraje.

Dovolená s cestovní kanceláří je jedna z možností – člověk si odpočine, nemusí se o moc starat a má možnost na pár dní v roce „vypnout“. Osobně jezdím rád na jakoukoliv dovolenou, ale při cestách oceňuju i možnost poznání místních a cestování na vlastní pěst.

Chtěl bych vám proto popsat, jak jsem využil studia v Dánsku pro to, abych poznal cizí země trochu jinak a „zevnitř“. 🙂

ESTONSKO

Během prvního ročníku studia Marketingu na BAAA jsem se seznámil s Antonem, spolužákem z Estonska. Nikoho z Pobaltí jsem dřív nepoznal. A mě, občas zvláštní, chování Estonců, obecně hodně bavilo – přesto, že moc neprojevují emoce a nemluví nahlas, mě uchvátil jejich smysl pro černý humor a pohostinnost. Když mě proto Anton o letních prázdninách pozval do Tallinnu na jeho oslavu narozenin, neváhal jsem a zabookoval letenku.

Po příjezdu mě moc mile překvapila celá země – na ulicích je čisto! Estonci si obecně potrpí na severský design a moje předsudky o postsovětské zemi se dost rychle rozplynuly. Druhý den mě Anton pozval k jeho rodičům na večeři a já byl celkem dost nervózní, protože mě předem upozornil, že anglicky mluví jen jeho devítiletý brácha a trochu i otec. Po příjezdu do jejich bytu navíc Anton pomalu otevíral dveře a jeho celá rodina držela u země rodinného rotvajlera, kterého otec choval jako obranářského psa. Po pár minutách se ale uklidnil i pes a celý večer proběhl ve skvělé atmosféře, kdy jsem mohl ochutnat tradiční zapékané brambory s masem, recept estonských Rusů.

Po pár dnech se k nám v Tallinnu připojil i další kamarád Rauno. Ten nás autem odvezl na venkov, kde pro změnu žila jeho rodina. Estonský venkov byl skvělý, maximálně BIO a totálně liduprázdný. Hned po příjezdu nás pohostila Raunova máma, která nám připravila dva velké stoly jídla. A přestože nikdo z rodiny anglicky neuměl a já zase neuměl estonsky, chovali se se ke mě jako bych byl rodinný známý! Večer jsme navíc vyzkoušeli estonskou saunu, koupání v jezeře u domu a přírodní lázeň.

V Estonsku jsem strávil týden, ale díky kontaktům z Dánska jsem měl pocit, že jsem zemi poznal dost dobře. Rozhodně všem doporučuju!:)

MAĎARSKO

Další z mých spolužáků, Maďar Ferenc, absolvoval pracovní stáž v rámci studia Innovation and Entrepreneurship na BAAA, v Budapešti. Město jsem už předtím navštívil a moc se mi líbilo. Když mě proto pozval na pár dní, ihned jsem přijal. Po krátkém letu z Billundu (DK)  jsem se vydal autobusem do centra, kde jsem se s Ferencem sešel a on mě zavedl do bytu, který sdílel se svým kamarádem na předměstí. A kde mi na pár dní poskytli střechu nad hlavou.

Během pěti dní jsme stihli projít celé město, spousty barů, kaváren a restaurací a taky turecké lázně! Ferenc mě seznámil se svými kamarády nejen z Maďarska, ale také s Němci, Holanďany, Poláky i Dány, kteří s ním v Budapešti žili. Nakonec se mi dokonce podařilo sejít s kolegyní z Dánska, která byla shodou okolností ve městě. Ale i s bývalou spolužačkou, kterou jsem neviděl několik let – projížděla kolem mě autem na předměstí. V té chvíli jsem si uvědomil, že můj život už asi nikdy nebude stoprocentně inkognito, ať už jsem kde jsem…

KYPR

První měsíce života v Dánsku jsem trávil hodně s Dány. Přišlo mi to ideální pro integraci ve společnosti – koneckonců přijel jsem do Dánska, abych poznal místní život. Kulturní šok jsem tak prakticky vůbec nezažil a velkou zásluhu na tom má taky můj dánský kamarád Jonas. Studovali jsme spolu Marketing Management na BAAA a Jonas později pokračoval na top-up program International Sales. V rámci tohoto programu se dostal na Erasmus na Kypr, konkrétně do hlavního města Nicosie. Po pár týdnech už mi volal a ptal se, kdy přiletím. Když mi proto v červnu začaly prázdniny, chytil jsem letadlo z Kodaně a za pár hodin a po šíleném přestupu v Athénách přistál na Kypru.

Jonas bydlel v centru města, které není bůhvíjak přitažlivé, navíc ve vnitrozemí, druhý den jsme se proto rovnou vydali na túru po pobřeží spolu s jeho spolužáky z Německa. Krajina Kypru je nádherná a my jsme ušli 7 kilometrů v největším parnu až k utajené zátoce, kde jsem viděl moře tyrkysovější než v Karibiku a pláže bělejší, než kdekoli jinde. Cesta k zátoce byla dost náročná, ale koupání za to určitě stálo.

V dalších dnech jsme projeli i zbytek řecké části ostrova, pronajali si buginu, skákali z útesů a proslavili 3 dny v Ayia Napa, nejznámějším kyperském centru nočního života. Za týden mi Jonas ukázal opravdu všechno důležité, co ostrov nabízí a já odlétal s vědomím, že jsem za pár dní viděl víc než většina turistů, které jsem potkal na letišti, kteří Kypr proleželi u hotelového bazénu.

Věřím, že je cestování nedílnou součástí vzdělání. Výhodou studia v mezinárodním prostředí je, že se vám naskytnou velké příležitosti k poznání cizích zemí po celém světě. Už jen proto stojí za zvážení podat přihlášku na zahraniční školu. 🙂

 

Pro Scandi,

Štěpán Procházka

Štěpán