Dánský systém známkování

Většina těch, kteří se za studiem do Dánska teprve chystá možná vůbec netuší, že se ve školách v Dánsku používá úplně jiný systém známkování než na jaký jsme zvyklí. Dánové nedostávají naše jedničky a pětky, ale ani anglická „Áčka“ – „eFka“…

Budete překvapeni, ale hodnocení je postaveno na 7-stupňovém systému známkování. Tato stupnice se na všech školách a univerzitách unifikovala v září roku 2007, předtím se používalo známek dokonce 13. Jak tedy těch 7 známek vypadá?

Známka 12 = „For an excellent performance displaying a high level of command of all aspects of the relevant material, with no or only a few minor weaknesses.“ (světový ekvivalent = A)

Pozn. Kačky: Známka 12 se nerozdává jen tak každému, sama jsem ji za své studium v Dánsku dostala jen jednou. Dostala jsem ji za skupinový projekt, na kterém jsme pracovali 3 měsíce a opravdu jsme si na tom dali tak záležet, že byl neprůstřelný. Použili jsme všechny teorie, které jsme se za ten semestr naučili a mysleli opravdu na všechno. Při ústní obhajobě jsme dokázali zodpovědět všechny otázky správně a uváděli jsme konkrétní případy. 

Známka 10 = „For a very good performance displaying a high level of command of most aspects of the relevant material, with only minor weaknesses.“ ((světový ekvivalent = B)

Pozn. Kačky: Známka 10 je něco, na co je každý student v Dánsku pyšný a rozhodně to znamená velký úspěch! 🙂

Známka 7 = „For a good performance displaying good command of the relevant material but also some weaknesses.“ (světový ekvivalent = C)

Pozn. Kačky: Tohle je velice běžná známka, za kterou se rozhodně nemusí nikdo stydět. Znamená to, že u zkoušky bylo v projektu nebo u ústní obhajoby pár much, ale zároveň to mělo velký potenciál.

Známka 4 = „For a fair performance displaying some command of the relevant material but also some major weaknesses.“ (světový ekvivalent = D)

Pozn. Kačky: Z mojí zkušenosti dostanou 4 student, kteří nechali projekt na poslední chvíli a podcenili přípravu na ústní obhajobu. A nebo špatně pochopili zadání a nepřišli na žádnou z naplánovaných schůzek se svým vedoucím projektu…

Známka 2 = „For a performance meeting only the minimum requirements for acceptance.“ (světový ekvivalent = E)

Pozn. Kačky: 2, stejně jako 12, jen tak někdo nedostane. V tomto případě se student na projekt absolutně vykašlal a udělal jen minimum pro to, aby nějakým způsobem prošel.

Známka 0 = „For a performance which does not meet the minimum requirements for acceptance.“ (světový ekvivalent = F)

Pozn. Kačky: Když projekt neodevzdáte, nijak se k tomu nevyjádříte a nebo nepřijdete bez vysvětení ke zkoušce, tak zkouškou logicky neprojdete a dostanete 0. Nezažila jsem během svého studia v Dánsku, že by se tohle někomu stalo.

Známka -2 = „For a performance which is unacceptable in all aspects.“ (světový ekvivalent = F-)

Pozn. Kačky: F- není oficiální známka, ani ekvivalent ničeho na světvém vysokoškolském měřítku. Známku -2 dostává úplné minimum studentů. Vlastně jsem na UCN od naší profesorky slyšela jen o jediném případě, kdy to dostal student, který celý projekt „obšlehnul“ na internetu. Tato známka se téměř rovná vyhazovu ze školy…

Navíc…

Když převádíte své výsledky mezi různými školami v EU, nebo ve světě, tak se používají známky od A do F.

Mimo tento 7 stupňový známkovací systém se na univerzitách můžete setkat také se zkouškou, která bude hodnocena pouze na „prošel“ a „neprošel“ = „pass“ or „fail“. Minimální známka pro „passnutí“ zkoušky je 2.

 

Za Scandi tým,

Kačka Ženíšková

studium v zahraničí