Bioengineering

Engineering in Biotechnology (Bsc) a studentský život v Dánsku

Matěj, student bakalářského oboru Engineering in Biotechnology na dánské vysoké škole Absalon University College, nás nechal nahlédnout do svého života v malém městě Kalundborg, nedaleko Kodaně. Absalon je jen jednou ze dvou škol v Dánsku, které nabízí tento typ oboru na bakalářské úrovni v angličtině a velkou výhodou v tomto případě je lokalita. Mezinárodní farmaceutická firma Novo Nordisk sídlí hned vedle, a tak už během prvního ročníku studenti získávají brigádu v oboru, včetně Matěje.

Proč jsi se pro tento obor rozhodl? 

Na střední škole mě moc nebavily humanitní obory, tak jsem se vydal cestou přes chemii a biologii, jelikož jsem v chemii viděl budoucnost. Na gymnáziu jsem měl obecné vzdělání, tak jsem se mohl rozhodnout, jakou cestou se vydat. Posledních pár let
střední školy jsem se chtěl dostat na studia do zahraničí, což se splnilo díky vynaloženému úsilí a pomoci lidí okolo mě.

Jak probíhá výuka – jak vypadá tvůj typický týden ve škole?

AbsalonNa rozdíl od české vysoké školy, kde je typické si dát předměty na určité dny a mít nějaké volné, my máme pevný rozvrh každý den. Začínáme většinou od 9:00 hodin od rána a máme do 15:00. Většina semestrů se skládá z teoretických okruhů a pak povinných praktických projektů a laboratorních prací ve skupinách. Ve škole máme také skvělé přátelské prostředí a super vztah s učiteli.

Zkoušky jsou buď formou písemného testu anebo ústního přezkoušení a prezentace projektu. Na zkoušku si s sebou můžeme vzít co chceme, což by podle mě mělo být v každém školském systému. V praxi pak není důležité, že neznáme vše nazpaměť, ale že víme, kde a jak najít co potřebujeme a umíme si pomoct v každé situaci.

Spoustu lidí napadne, že to musí být velice náročný obor, pokud nemají s oborem
předchozí zkušenosti (kromě SŠ chemie a biologie), navíc v cizím jazyce – co myslíš ty?

Náročný obor to je, ale ne kvůli angličtině. Po dvou měsících bydlení v cizí zemi, kde je sice hlavní jazyk dánština, ale všichni umí dobře anglicky, si člověk hodně rychle zvykne, a to i na odborné termíny a mluvení s profesory. Důležité je mít základy ze střední školy z matematiky, chemie a biologie. Ale mám ve třídě i spolužáky, kteří třeba chemii moc neměli a zkoušky také v
pohodě zvládli.

Co spolužáci? Bylo náročné skamarádit se s lidmi z cizích zemí a ještě v cizím jazyce?

Hned co jsem přišel do Dánska, hned jsem se seznámil a začal bavit se spolužáky. Angličtina určitě nebyla překážkou. Jelikož každý je v angličtině na podobné úrovni, tak panuje určitý respekt k jazyku. A protože jsou ve škole skupinové projekty už od začátku, tak vás to donutí, i když se třeba člověk bojí mluvit, komunikovat s ostatními a získávat jistotu v mluvení.

Splňuje studium v Dánsku tvoje očekávání?

Studium v Dánsku je pro mě zatím asi nejlepší volba, co jsem v životě udělal. Jsem šťastný, že jsem se vyhnul školskému systému v Česku a vydal se cestou praktické výuky.  Mentalita lidí okolo mně je úplně jiná. Všichni jsou příjemní, na hodně věcech se dá domluvit a celkově vás všichni podporují v tom, co rádi děláte a nebo v tom, čeho chcete v životě dosáhnout. Já to tu mám tedy rád hlavně díky osobnímu rozvoji člověka a klidu, který tu mám, a to I přes školní rok. Po škole mám hodně volného času, který investuji do práce a také do basketbalu a posilovny.

Kalundborg

Jsi v malém městě – jaký je tam studentský život? Měl jsi z něčeho před příjezdem obavy a
jak jsi se s tím vypořádal?

Jsem typ člověka, který preferuje klidné město, kde nejsou vždy plné ulice lidí a všude je rušno. Jsem sice v malém městě, ale klidného, přímo u moře, kde se dá krásně scházet s lidmi, chodit do přírody nebo si jen v klidu lehnout na pláž a nerušeně se opalovat. Pro studenty, kteří mají rádi něco jiného tu máme restaurace, klasické bary a kluby, a tak. Jelikož
jsou v Dánsku ale tyto služby dost drahé, bylo by finančně náročné chodit každý víkend na večeři a do baru. Většinou se scházíme a užíváme volné večery na kolejích se spolužáky.

Má nějakou výhodu být poměrně blízko Kodani? Jezdíš tam často?

Kodaň je krásné město a nemám to tak daleko. Je to přibližně hodina a půl jízdy vlakem. V Kodani je hodně míst, kam se podívat a co dělat. Začátkem studia jsem do Kodaně jezdil často, protože jsem si tam našel práci. Teď jezdím do Kodaně, když za mnou přijede třeba rodina nebo kamarádi – milerád je provedu.

Co tě zatím nejvíc překvapilo? 

I přes to, že už tu jsem rok, tak mě občas dokážou překvapit ceny, ať už v obchodech, na internetu, nebo třeba v restauracích. Občas musím přemýšlet, zda to co si chci koupit vážně potřebuji, nebo jestli se obejdu bez toho.

Většina lidí má obavy ze shánění práce – Jak jsi na tom ty? Kde pracuješ a jak jsi se k tomu dostal? 

Pro někoho může být složité shánět práci díky jazykové bariéře a bohužel občas chybí I to štěstí. Ale škola se snaží žákům co nejvíce pomoct. Já jsem práci dopředu domluvenou neměl a když jsem přijel, tak jsem hledal cokoliv, co bych mohl ze začátku dělat. V Dánsku je parádní, že pokud pracujete, tak vám stát přispívá nemalou částkou na ubytování a studium (SU). Hned vedle školy je firma Novo Nordisk, která je po světě známá svou produkcí insulin a bojem proti cukrovce. Z firmy do školy přišli zaměstnanci a měli se zájemci o práci pohovory. Mě vzali na oddělení logistiky.

Práce je suprově placená a k tomu vám všichni vše ukážou a respektují, že máte třeba problémy s jazykem, nebo že sem tam něco pokazíte. Pracuji 3x týdně a vydělám si tak, abych nemusel koukat na peníze a byl v tomto ohledu svobodný.

Učíš se dánštinu? Jak to jde? 

KalundborgS dánštinou jsem začal hned od začátku studia, ale bohužel jsem byl dva týdny nemocný a tak jsem nemohl chodit. Po měsíci a půl jsem musel skončit, protože jsem se nechytal s novými věcmi. Od druhého roku (září 2022) chci ale začít znovu a zkusit se dánsky aspoň základy naučit. Ale rozhodně není žádný problém neumět dánsky, jelikož skoro každý tu umí plynule
anglicky, a tak se člověk domluví I se staršími generacemi.

Jak trávíš léto (2022)? 

Na prázdniny jsem vyrazil na měsíc zpátky do Čech, abych viděl svoji rodinu a přátelé. Po měsíci jsem zase zpátky v Dánsku, abych pracoval a si vydělal co možná nejvíce. Šetřím na stěhování do nového bytu. Chodíme s přáteli na basket, na pláž, a na
různé akce,… užíváme si volna.

Je něco, co jsi musel díky této zkušenosti překonat? 

Ze začátku to bylo těžké s penězi, protože je tu vše dražší. Nebylo tak jednoduché si zvyknout. Ale po půl roce už člověk přestane peníze přepočítávat a je to v pohodě. Změna u mě je taková, že jsem si začal víc vážit sám sebe a svojí práce a začal jsem mít rád svůj klid a přírodu, která s mým oborem úzce souvisí.

Kdybys mohl něco vzkázat dalším (váhajícím) zájemcům o studium v Dánsku a obecně v zahraničí, co by to bylo?

Je důležité překonat strach z opuštění přátel a rodiny, protože si tu najdete super kamarády, kteří za vámi budou stát. Vždy se navíc můžete vrátit do Čech za rodinou a být tam s nimi. Kdyby se mě někdo ptal, zda bych sem šel znovu, tak odpověď bude, že lepší možnost studia pravděpodobně na světě nyní nenajdete, takže určitě ano.

 

Scandi tým děkuje Matějovi za vyčerpávající rozhovor a přejeme úspěšný zbytek bakalářského studia. 🙂