SDU

Engineering studium v Dánsku (SDU)

Inženýři všech typů se v dnešní době určitě neztratí a všichni, co se vidíte ve světě robotiky, elektrotechniky a strojírenství určitě čtěte dál.

Naše konzultantka Káťa se nedávno vrátila z výletu po Dánsku, kde navštívila školu University of Southern Denmark (SDU) v přímořském městečku Sønderborg, které leží nedaleko Německa a můžeme ho považovat za dánské Sillicon Valley. Škola nabízí nesčetně oborů a má několik kampusů po celé zemi, ale tento konkrétní se na dánskou mapu univerzit zapsal právě se svou širokou nabídkou engineering oborů (bakalářských i magisterských) a o těch se tu rozepíšeme.

Proč SDU?

SDU„Kdybych se bývala chtěla stát inženýrkou, šla bych sem a popravdě jsem to začala zvažovat i teď,“ řekla Kačka hned po příjezdu zpátky do Prahy. SDU je ideální univerzitou v Dánsku, pokud plánuješ budoucnost v technickém směru. Kačku mezi spolužáky nepotkáš, protože matematiku už asi nikdy nedožene, ale za dva dny na SDU nasbírala spoustu informací i dojmů, které zaujmou každého vážného zájemce o studium v zahraničí.

1) Mezinárodní prostředí – 75% studentů je mezinárodních z více než 50 národností. Hlavním jazykem celého kampusu je angličtina (a to je na univerzitách ojedinělé). Všichni mají ale zároveň šanci navštěvovat kurzy dánštiny zdarma přímo na kampusu školy a plně se tak začlenit do dánské společnosti.

2) Špičková výbava – zázemí všech oborů je jen to nejlepší, co si studenti mohou přát. 3D tiskárny jsou například – jak jinak než – od Průša Design. Místní společnosti silně investují do výbavy této školy, protože velká část absolventů u nich začíná svůj pracovní život – je v jejich vlastním zájmu, aby se naučili pracovat s nejmodernější technologií, kterou pak budou používat v praxi. Po vkročení do školy je ihned poznat, že tady se na ničem nešetří.

Průša

3) Neformální přístup – učitele nerozeznáš od kamarádů, jen s tím rozdílem, že jsou to profíci z oboru. Pár učitelů si na SDU prošlo od bakaláře až po doktorát – očividně se odtamtud absolventům zkrátka nechce. Přístup do školy mají všichni 24/7 a využívat (toho bezpečného i bez dozoru) vybavení mohou studenti kdykoliv potřebují. Výhled ze školy je také nejlepší v okolí, takže je to skvělé místo k vysedávání s kafíčkem a klábosení.

4) Praktická výuka – neustálá práce na projektech, skupinová práce, partnerství s místními společnostmi, kolaborace se studenty jiných oborů,… V praxi všechno souvisí se vším a žádný inženýr nepracuje v realitě sám. Tak se k tomu přistupuje i ve škole a je to prioritou číslo 1.
SDU
5) Pracovní příležitosti – v této lokalitě (nebo poblíž) sídlí několik mezinárodních firem, kde mají absolventi místo téměř jisté. Například Danfoss, Linak, Lego nebo Universal Robots zaplňují pozice nejraději absolventy SDU a není vyloučené získat brigádu v oboru ještě při studiu. Při vybraných oborech škola nabízí také garanci pracovního místa na minimálně šest měsíců v partnerské firmě ihned po dokončení studia s nástupním platem 5000 EUR/měsíc. To není na rozjezd vůbec špatné!

6) Příjemné prostředí – město nabízí všechno, co by tě mohlo zajímat. Nejlépe se tu ale jednoznačně mají sportovci a nadšenci do moderní technologie. Město je obklopené mořem a zelení, příležitostí pro studentské brigády je dostatek pro všechny a dostupnost z Čr je fantastická. Sønderborg má dokonce vlastní letiště, které má spojku jen na Kodaň a slouží právě hlavně pro studenty SDU a zaměstnance firem sídlících v okolí – ano, vyplatí se to. Pro ty, co cestují vlakem je dobrá zpráva to, že nádraží leží hned u školy a tak ze třídy do vlaku to zabere cca 5 minut.

7) Podnikatelské prostředí – SDU je jedičkou v Dánsku, když přijde na počet úspěšných start-upů založených studenty během studia. Prostory školy i poradenství učitelů umožňují studentům založit vlastní firmy a pracovat na jejich vývoji ještě během studia. Podnikatelský duch se tady velice cení!

Co studovat?

Electronics (návrh a vývoj elektronických nástrojů a výbavy do vozidel, industriálních systémů, kontrolních systémů v energetice a automatizaci)

Mechanical Engineering (vývoj produktů všech druhů – obalové materiály pro elektroniku, robotiku, automobily)

Mechatronics (kombinace inženýrství, elektrotechnologie, software – 33%/ 33%/ 33% – od mobilních telefonů přes digitální fotoaparáty po automobily)

Engineering, Innovation, and Business (od každého něco – 33%/33%/33% – vývoj chytrých produktů, produkční procesy a praktická aplikace, projektový management)

Seznam dostupných bakalářských i magisterských oborů v inženýrství a technologíích v (nejen) Dánsku najdeš i s odkazy zde.

BEng vs BSc?

SDUNa bakalářské úrovni je každý obor možné studovat ve dvou odlišných strukturách:

BEng = 3,5 roku (včetně 1 semestru stáže)

Po 3,5 letech jsou z absolventů zkušení inženýři a díky stáži jsou připraveni na pracovní život. Zároveň mají možnost kdykoliv nastoupit na magisterské studium v návazném oboru. Bakalářské studium skončí v lednu a škola nabízí garanci prvního zaměstnání v Dánsku na min. 6 měsíců (ideální na vyplnění doby v případě zájmu o nástup na magisterské studium v září toho roku). Těch šest měsíců se ale může prodloužit na dlouhé roky. 🙂

BSc = 3 roky (bez stáže)

Bakalářské studium bude ukončené po třech letech v červnu, je tedy ideální na nástup na magisterské studium ihned po létě, v září. Tento obor nenabízí stáž, studenti tedy nemají možnost vyzkoušet co se naučili v až takové praxi (ve firmě) jako v případě BEng, během studia se ale stále účastní skupinových prací a praktické výuky společně se studenty z BEng. Výuka obou oborů probíhá první dva roky naprosto identicky a společně. Na magisterské studiu už stáž čeká každého.

V obou případech je možné využít také možnosti výměnného pobytu Erasmus+ na partnerské univerzitě v zahraničí (minimáně v EU, Asii, USA).

 

 

Myslíš, že to zní jako něco, co hledáš? Neváhej se s námi spojit a prodiskutovat své možnosti.