Jací jsou Dánové?

Přemýšlíte o studiu v Dánsku a napadlo vás už, jací ti Dánové vlastně jsou? První, co někoho může napadnout je to, že k Dánsku (nebo alespoň ke Skandinávii) neodmyslitelně patří Vikingové.  Znamená to tedy, že Dánové budou neurvalí a hluční?! Ne tak docela…

Neformálnost a černý humor

Dánský smysl pro humor je celkem specifický a objevuje se v něm dost ironie. To zas není tolik daleko od českého smyslu pro humor, co myslíte? Dánové jsou také dost neformální a občas mají ten smysl pro humor celkem drsný a nevadí jim si dělat srandu ze všeho a z každého. Pro představu se doporučuji podívat na dánský film “Adamova Jablka“ -“Adams Æbler“ (dá se na internetu shlédnout s anglickými titulky). Jedna rada do začátku, neberte jejich poznámky osobně – rychle si na jejich humor zvyknete. Dánové jsou schopní si udělat srandu dokonce i z dánské královské rodiny, takže pokud si umíte ze sebe udělat srandu, máte body k dobru. Například ve Velké Británii je, v porovnání, utahování si z královny veliké pasé…

Být si sobě rovní

Dánská společnost je postavena na otevřeném a na sobě rovném si vztahu – hierarchie tu  ve společnosti téměř neexistuje. Vyká se jen královně a vztah mezi šéfem a zamstnancem nebo učitelem a žákem je spíše přátelský. Všichni si tykají a oslovují se křestním jménem.

Nezáleží na tom, jestli spolu mluví CEO společnosti a údržbář – šéf by si nikdy nedovolil jednat s podřízeným bez respektu a taktu. 

Z velké části to je díky jejich sociálnímu systému, který je založený na vzájemné pomoci. Týmová práce je základem studia už od školky a Dánové se tedy od dětství učí vycházet s ostatními v různých sociálních situacích. Jsou zvyklí na ko-existenci nesčetně národností, kultur, náboženství a ras – na rasismus, xenofobii, homofobii, a další typy nesnášenlivosti, byste v Dánsku jen tak nenarazili.

Národní hrdost a dánské zvyky

Dánové jsou pyšní  na svoji zemi a milují tradice. Za to, jak si váží své země, svědčí všudepřítomné dánské vlajky. Například malé dánské vlaječky nikdy nesmí chybět na narozeninové oslavě a na dortech. Zákony Dánové dodržují a neexistuje tady takové to občas typické „hlavně to nějak obejít a vyzrát na zákony“. To samé platí i o studentech ve škole. – Těžko je přistihnete při opisování a podvádění a jejích přístup je spíš ve stylu: „Proč bych podváděl, když si tím nepomůžu a stejně to umět nebudu?“

Pro Dány je také velmi důležitá jejich práce a proto není divu pokud v Dánsku narazíte na „kariéristy“. Nechápejte to špatně, Dánové mají svou práci rádi a dělají ji dobře, ale stejně tak jim záleží na tom, aby měli vyvážený život s dostatkem volného času! Rodina, přátele a koníčky patří stále mezi hlavní priority. Co se týká oblečení, tak Dánové se do práce oblékají neformálně a o to větší důraz kladou na to, co si obléknou na různé společenské akce. Například najdete více Dánů, kteří se jdou večer bavit v košili a v saku, než Dánů, kteří takto jdou oblečení do práce.

Sportovní aktivita

Dánové milují sporty, díky čemuž je hodně z nich členem nějakého sportovního klubu. Kromě jízdy na kole, což funguje jako typický dopravní prostředek, také velmi rádi běhají.

– A to za každého počasí. Takže až v Dánsku zažijete silný vítr, déšť  i sníh, tak nebuďte překvapení, že venku za okny uvidíte Dány běhat…:)

Posilovny jsou také na každém rohu a po pracovní době i o víkendech se velice rychle plní. Když se po polovinu roku stmívá ve 2 odpolene a nebo je pro změnu zataženo týden v kuse, tak se není čemu divit – endorfiny se pak hodí.

 

Jestli někdo z vás slyšel, že lidé ze skandinávských zemí jsou tak trochu uzavřenější, tak to není daleko od pravdy, hlavně co se týká začátku navazování přátelství. Jakmile má ale člověk možnost poznat je blíž, zjístí jak přátelští, otevření a ochotní doopravdy jsou.

Zajímá vás na toto téma víc? Přečtěte si článek k tom, co bychom se od Dánů mohli v Čr naučit: ZDE.

 

Za Scandi tým,

Markéta Růžičková

markéta