Jak na daně v Dánsku?

Ať už jste si již našli práci nebo se do hledání teprve pouštíte, jakmile v Dánsku začnete mít nějaký příjem, budete jej také muset danit.

Pro mnoho z vás je dánský daňový systém nejspíše jedna velká neznámá. A proto jsme pro vás připravili tento článek, ve kterém vám toto téma trochu přiblížíme.

Kolik se platí?

Každoročně se mezi mezinárodními studenty množí různé teorie o tom, jaké se v Dánsku platí daně. Někdo říká, že je to 45%, jiní zase říkají, že to je 8%. I přesto, že pravda většinou bývá subjektivní, v otázce placení daní je verze správná jenom jedna.

První skutečnost je ta, že v Dánsku se paradoxně platí daně i z jakékoliv státní podpory, kterou dostanete. To znamená, že musíte platit daně i ze stipendia SU či podpory v nezaměstnanosti. Nehledě na to, kolik na daních zaplatíte nyní, v březnu následujícího roku dánský daňový úřad (SKAT) každému vypočítá, jaké měl správně platit daně za celý předešlý rok. Proto je dobré se ujistit, že daně platíte správně, aby Vás pak v březnu nepřekvapil dopis od SKATu s astronomickým doplatkem daní.

Takže jak to správně danit?

Je to velmi jednoduché. V Dánsku mají tzv. „progresivní daňový systém“, což znamená, že čím víc vyděláváte, tím víc daníte. Pokud vyděláváte do 45 000 dkk ročně, z vašich příjmů budete platit pouze 8% daň. Této částce se říká ‘fradrag’. Pokud vyděláváte nad 45 000 dkk, 8% budete platit pouze z prvních 45 000, které vyděláte, a z toho, co vyděláte nad tuto částku, budete platit daň 37%.

Pro lepší pochopení a ilustraci Vám zde uvedu příklad.

Studentka Bára je oficiálně v Dánsku od 1. září 2016 a na konci září si našla práci v restauraci, bude pracovat 60 hodin měsíčně za 100 dkk na hodinu. Hned na začátku října si tedy zažádala o SU. Její hrubé měsíční příjmy tedy od října budou SU = 5 941 dk + 6000 dkk z práce, což je dohromady 11 941 dkk. Její celkový příjem za rok 2016 tedy bude 3 x 11 941 = 35 823 dkk. Tento rok (2017) v Dánsku byla oficiálně 4 měsíce, takže její fradrag za rok 2016 bude 14 666 dkk.

Bára tedy z prvních 14 666 zaplatí 8% daň, tedy 1 173 dkk. Z toho, co vydělá navíc, tedy 21 157 dkk, zaplatí daň 37%, což dělá 7 828 dkk. Ve výsledku tedy z vydělaných 35 823 dkk za rok 2016 má zaplatit 9 001 dkk daň.

Pokud Bára daně neplatila správně, ať už díky chybě zaměstnavatele, chybě daňového úřadu či svojí vlastní chybě, v březnu příštího roku jí její daně SKAT správně spočítá. Pokud zaplatila méně, požádají ji, aby zbytek doplatila. Naopak, pokud platila daně příliš velké, peníze jí budou vráceny.

Pár slov na závěr

Je každého zodpovědnost správně platit daně. Pokud si tedy nejste jistí, jestli je platíte správně, doporučuji si jednoduše spočítat, kolik byste měli platit, výše popsanou metodou. Pokud máte v daních nějaké nesrovnalosti, doporučuji to vyřešit se zaměstnavatelem nebo zavolat na SKAT a s nimi si to urovnat, abyste pak v březnu neobdrželi nepříjemné překvapení.

Na závěr bych ještě chtěl zmínit, že veškerá komunikace s dánskými úřady probíhá pomocí elektronické schránky E-Boks. A tedy pokud ji ještě nemáte, určitě si ji co nejdříve pořiďte (potom, co budete mít CPR číslo). Na E-boks je možné se přihlásit buď přímo na stránce http://www.e-boks.dk/, anebo pomocí jejich mobilní aplikace.

 

 

Všem tímto přeji hodně štěstí a dobré pořízení s placením daní! 🙂

Pro Scandi,

Marek Spívala

Marek, Scandi tým