(Transfer)Wise – mezinárodní platby snadno, levně a rychle

Během studia a života v zahraničí se nejednou setkáte s tím, že potřebujete převést peníze na účet v jiné měně (např. platba nájemného či převedení svých českých peněz na svůj nový zahraniční účet).

Banky si za tento druh transakce rády účtují vysoké poplatky (procentuální podíl z převáděné částky až 5%), mají nevýhodné kurzy a ještě je to navíc pěkně zdlouhavé… Co s tím?

 

O Transferwise (nově jen ‚Wise‘)

My ve Scandinavian study posíláme peníze na zahraniční účty velice často a proto jsme hledali pro nás nejvýhodnější variantu, jak tyto převody uskutečnit. Nejlepší řešení, které doteď používáme a je absolutně spolehlivé, je TransferWise. Jedná se o nebankovního poskytovatele zahraničních převodů, který má své kořeny v Londýně.

Podporuje převody v 38 měnách, a to včetně CZK, EUR, DKK, SEK, NOK a GBP. Poplatek je fixní a pohybuje se v rozmezí 0,5 % až 1 % (v závislosti na konkrétní měně), tj. při převodu z CZK je to 0,7 % (např. při převodu 10 000 Kč je poplatek 70 Kč). Nespornou výhodou je, že Wise pracuje s tzv. středovým kurzem, který je oproti klasickému bankovnímu kurzu nákup/prodej mnohem výhodnější.

Předtím než jsme začali používat Wise, posílali jsme peníze z nejrůznějších českých bank, ale vždy bylo TransferWise levnějším a rychleším řešení.

Není to podvod?

Proč je to tak výhodné? Není to podvod? Wise působí jako obrovský koordinátor finančních toků. Ke každé transakci od vás (např. EUR -> CZK) ve svém systému najde a přiřadí opačnou transakci od jiného klienta nebo klientů (CZP -> EUR ve stejné hodnotě). Wise má lokální bankovní účty v každé zemi a vaše peníze tedy reálně nikdy neopustí zemi původu. Wise pouze odešle ekvivalent požadované částky ze svého lokálního účtu v zemi příjemce na účet příjemce.

U Transferwise existuje zároveň velmi chytrý způsob doporučování, kdy každý kdo doporučí Transferwise 3 lidem (kteří odešlou peníze v minimální hodnotě £200), získá odměnu £50. Zároveň je pro každého výhodnější využít někoho, kdo Vám TransfeWise doporučuje, jelikož když se zaregistrujete po doporučení, získáte slevu na první převod peněz.

Z tohoto důvodu můžete na různých Facebookových skupinách vidět studenty, kteří Transferwise doporučují. Ať už se tedy rozhodnete využít našeho doporučení nebo někoho jiného, tak můžete mít jistotu, že TransferWise není podvod a můžete se na tuto službu spolehnout.

Ve Scandinavian study používáme Wise na platby do zahraničí pro naše spolupracovníky nebo partnery. Nicméně TransferWise je možné využít také na platbu nájemného nebo na jakýkoliv převod osobních peněz z ČR do zahraničí.

Za Scandi,

Kuba Růžička

Jakub Růžička