6 překážek, se kterými se při studiu v Dánsku můžete setkat

Studium v Dánsku a obecně pobyt v zahraničí je krásná a velmi obohacující životní zkušenost.

Každý, kdo někdy studoval v zahraničí na to většinou vzpomíná jako na nejlepší období svého života. Někdy to ale může být těžké, obzvlášť v začátcích.

Takže, aby vše neznělo jen tak růžově, máme pro vás tento blogpost, ve kterém se dozvíte s jakými obtížemi se student může setkat a také jak k těmto překážkám co nejlépe přistupovat.

1. Spolupráce

Ať už je vzdělávací systém v Dánsku jakkoliv skvělý, vždy se může stát, že někteří vaši spolužáci budou více svobodomyslní než vy. Obzvláště když všichni možná pocházejí z úplně jiných kultur a zemí, kde to zkrátka chodí jinak, než jste zvyklí. Tím pádem, když se najednou ocitnete v projektové skupině s nějakým takovým člověkem, může být náročné s ním spolupracovat a přimět ho k práci.

V takové situaci je ale vždy důležité neztrácet nervy a otevřeně nikomu nic nevyčítat, ani je nekritizovat. Každý vám daleko raději vyhoví, když se ho slušně zeptáte nebo poprosíte, než když ho seřvete za to, že je líný povaleč. Pak se vám nepřizpůsobí už jen z principu a celý zbytek projektu se všem akorát znepříjemní.

Ve výsledku je to tak, že každý to má takové, jaké si to udělá. Budete muset udělat práci navíc za někoho, koho to nezajímá? Vy se toho více naučíte, budete vědět, že se dokážete spolehnout sami na sebe a přizpůsobit se situaci. Navíc u ústní zkoušky potom člověk, který na projektu nepracuje a nevynaloží žádné úsilí nic moc nepředvede. Zkoušející se nenechají jen tak obalamutit a jasně poznají, kdo odvedl nejvíce práce a kdo se jen „veze“.

2. aktivita ve škole

Ze začátků může být velikým nezvykem, když po vás ve škole budou požadovat, abyste byli aktivní. Učitelé chtějí aby studenti diskutovali, mluvili a vyjádřili nesouhlas, pokud mají na něco jiný názor – a dokáží si ho obhájit. To je úžasná výuková metoda, ale ze začátku to může být trošku zastrašující. V dánských školách se říká, že pokud na přednášce po 10 minutách stále mluví jen učitel, něco je špatně.

 Jelikož jsou třídy v Dánsku daleko menší (v AP programech standardně 30 lidí), je daleko těžší se “ztratit v davu“, zašít se dozadu a být nenápadný není tedy tak jednoduché. Navíc o to většina studentů ani nestojí, aktivita v hodině se vyplatí i mimo školu – když si vás učitelé zapamatují, možná dostanete práci jako asistent při různých výzkumech/průzkumech a nebo vás doporučí na stáž v místních firmách, o které můžete stát.

Když jste najednou pryč z domova, díky nové nezvyklé svobodě nemusíte mít tak velkou motivaci se učit a chodit do školy, takže se pak můžete ocitnout v situaci, kdy nic nestíháte a jste zavaleni prací. Proto je nejlepší, když se hned na začátku budete snažit nebýt s učivem příliš pozadu a nebo se naučit dělat věci „last minute“ tak, aby vám to ve výsledku neuškodilo. Ale i kdybyste byli pozadu, téměř každý profesor vám vždy se vším rád pomůže a vysvětlí, díky malým třídám mají totiž v Dánsku studenti s učiteli velmi dobré a osobní vztahy. Často společně obědvají v polední pauze a nebo jdou v pátek na pivo ve Friday baru ve škole.

3. Finance a hledání brigády

Je velmi důležité se připravit na vaši novou finanční volnost. Po opuštění rodičů budete muset hospodařit a vyjít s penězi sami. Přirozeně, peníze se utrácí a mizí jako nic, zvlášť když jste v novém městě, obklopeni dalšími mladými lidmi a nejste zvyklí si vše kupovat a vařit sami.

Proto doporučuji si ze začátku peníze a útratu plánovat a vytvořit si rozpočet, podle kterého se budete řídit. Je také nutné se připravit na to, že vám hledání práce může zabrat více času, než byste očekávali. Když v září přijede spousta mezinárodních studentů, hodně z nich si bude hledat brigádu a konkurence je tím pádem velká. Je možné, že budete mít štěstí a práci najdete hned po prvním týdnu hledání, více pravděpodobné je ale to, že vám hledání zabere delší čas, třeba několik týdnů, někdy dokonce i měsíců. Takže je opravdu důležité být vytrvalý a trpělivý.

V našich manuálech máme vypsané tipy a triky, které vám hledání práce usnadní – jdou ale ruku v ruce s tím, že člověk prostě musí chtít a nenechat se odradit. Nicméně, když nakonec najdete práci a budete splňovat několik základních podmínek (jako je výše platu a počet odpracovaných hodin týdně), budete si moci zažádat o stipendium SU. A po jeho získání si nikdo nežije špatně.

4. Čeština?

Co by vás dále v Dánsku mohlo překvapit, je to, že kolem sebe možná uslyšíte více češtiny a slovenštiny než byste očekávali. Za poslední roky se do Dánska hlásí více a více studentů z České republiky a Slovenska, je tedy dost možné, že ve třídě budete mít nějaké domorodé spolužáky.

Většina z vás nejspíš jede studovat do zahraničí s hlavním cílem poznání cizích kultur a národů, ale na druhou stranu nikdy není na škodu kolem sebe mít i nějaké krajany, kteří vždy budou nejlépe rozumět vašemu smýšlení. Možná si říkáte, že přeci jedete z ČR, abyste se Čechům vyhli, jenže dříve či později můžete být rádi za to, si s někým můžete popovídát v mateřské řeči. A nejvíc se to bude hodit, až budete hledat parťáka na koukání na hokej!

5. Jiná země, aneb hello culture shock!

Další věc, která vás může potkat, je kulturní šok. Věci, které ve vás první týdny vyvolávaly nadšení se vám mohou zprotivit. Začne vám vadit, že všude kolem slyšíte dánštinu a vše je v cizím jazyce a celkově vás bude otravovat cokoliv, co je jiné než doma. Samozřejmě, že ne každý kulturní šok zažívá a velmi záleží na konkrétní situaci, ve které se člověk ocitl a jakými je obklopen lidmi.

Doporučuji se v těchto situacích neizolovat od ostatních a trávit většinu času potom sám a u televize… Všechno se mnohem lépe překonává, když se člověk obklopí fajn lidmi :). A v tomto prostřední je velice jednoduché jen říct, „hele, pojďme něco dělat“ a hned budete mít partu lidí – všichni jsou totiž na stejné lodi a všichni si chtějí najít kamarády. Plus Dánové jsou také velice „outgoing“ a rádi vás někam přizvou.

6. Dánské počasí

O Dánsku se často říká, že je to až moc deštivá země a také to tak může působit. Oprava, Dánsko je až moc deštivá země a opravdu to tak působí. Počasí se tam mění mnohem rychleji než v ČR, a tak to může chvíli trvat, než si na to člověk zvykne. Není totiž vůbec neobvyklé, že se ráno lehce oblečete, protože je nádherně slunečno a bez mráčku, ale po škole jdete domů v průtrži mračen.

Je určitě dobrý nápad si pořídit malý skládací deštník a vždy ho mít v batůžku. Nebo ještě lépe, speciální pláštěnku na kolo, ve které si můžete v pohodě odfrčet a přijet domů v suchém oblečení. 🙂 Na druhou stranu když prší, tak si můžete zajít se spolužáky do nějaké útulné kavárny a lépe se s nimi poznat a nebo díky dešti budete mít více času na učení, když všichni budou zalezlí doma v suchu a teple.

Na závěř

Kde jinde, než v multikulturním prostředí v Dánsku se vám poštěstí si během jednoho večera popovídat s lidmi z Estonska, Číny, Španělska či Litvy? Při studiu v Dánsku se dostanete do úžasně mezinárodního prostředí a díky tomu poznáte lidi z celého světa a jejich kultury. To je nejen skvělá zkušenost, ale být zvyklý na mezinárodní prostředí se vám rozhodně bude hodit i v jakémkoliv budoucím hledání práce.

Závěrem bych chtěl napsat, že ať už budou vaše zkušenosti, radosti či strasti v Dánsku jakékoliv, na toto životní období budete zaručeně vzpomínat jako na nejsilnější, a podle mě i nejlepší, léta vašeho života. A proto nikdy neztrácejte hlavu, vždy berte všechno s nadhledem a ke všemu přistupujte maximálně pozitivně :).

 

Pro Scandi,

Marek Spívala

Marek, Scandi tým

Přečtěte si náš článek pěti důvodů, proč se odhodlat ke studiu k zahraničí a zjistěte, že pozitiva rozhodně převahují na negativy.