Proč se náš Honza rozhodl studovat právě v Dánsku?

Honza, který se s naší pomocí hlásil do Dánska v září 2016, se rozhodl, že pro vás sepíše, proč si pro své další studium vybral právě Dánsko. 

Nyní Honzu nejspíš znáte z emailové /telefonické a skypové komunikace, protože se v roce 2018 přidal do našeho týmu a pomáhá dalším studentům s plněním jejich snu studia v zahraničí.

 

Pár slov od Honzy:

Pokud jste již skálopevně rozhodnutí, že se do Dánska přihlásíte, tak tuhle otázku: „Proč zrovna Dánsko?“ asi slyšíte od svého okolí docela často. Pokud ještě rozhodnutí nejste, tak ji asi dost často slyšíte sami od sebe. Co se mě týče, tak jsem vždy chtěl studovat v zahraničí. Nejdříve jsem uvažoval o Velké Británii, Austrálii, Kanadě… Studium v těchto zemích ale není nejlevnějším a souvisí s tím o mnoho víc práce…

 

Co mě ale zaujalo přímo na Dánsku?

  1. Bravurně vypracovaný vzdělávací systém, který se snaží, abyste se sami (teamwork) vychovali k tomu, být profesionálem.
  2. Vyučující jsou vám otevření a učit je baví. Do školy můžete často dvacet čtyři hodin denně.
  3. Samozřejmě finanční podpora při studiu v případě najití brigády je tak štědrá, že ani netuším, kde by mohla být obdobná. (Bližší info zde)
  4. Studium v angličtině pro vás bude velikým rozvojem.
  5. Když jste „homesick“, tak prostě sednete na vlak a za pár hodin jste doma.
  6. Studujete ve státě, který má moře! No, nesníme my Češi (a Slováci) o moři už tak dlouho?
  7. Všude se jezdí na kole. Budete mít super fyzičku. (Více o „bike culture“ v Dánsku zde)
  8. Budete mít možnost najít si spoustu kamarádů z celého světa. (Cestování díky spolužákům z Dánska, článek od Štěpána – zde)
  9. Lifestyle, všude koupíte Bio-potraviny, téměř za stejnou cenu jako „normální.“ + Propracovaný systém třídění odpadu a elektřina z obnovitelných zdrojů zajistí, že budete ekologicky zodpovědní.
  10. Hodně zvýšíte svoji cenu na pracovním trhu – získáte mezinárodní titul a vaše angličtina bude perfektní. Velice důležité je, že získáte praxi, ať se podíváte na kteroukoliv nabídku práce, tak po vás budou chtít praxi. – Vy ji budete mít a pravděpodobně v angličtině.

 

Samozřejmě si to nebudeme malovat na růžovo. Nejdříve se tam budete muset dostat, budete tady muset nechat rodinu a všechny přátelé, musíte mít nemalý vstupní kapitál, najít si bydlení, práci,… a budete v tom (téměř) úplně sami.

I přes to všechno je pro mě ale Dánsko obrovským snem a výzvou. Doufám, že se tam společně potkáme! 🙂

 

Pro Scandi,

Honza Hoffman

Honza

Pozn. Scandinavian study

Píše se srpen 2019 a Honza si v Dánsku úspěšně ukončil AP degree v Marketingu na BAAA v Aarhusu. Má za sebou také 1 semestr Erasmu v Anglii, kde se mu tak líbilo, že se rozhodl si tam dokončit bakalářský titul – na Anglia Ruskin University v Cambridge. (9. srpna 2019 odevzdává bakalářskou práci a my mu držíme moc palce, aby z toho měl co nejlepší výsledek!)