Laďovy první chvíle v Dánsku (Zibat, Næstved)

Když jsem zhruba týden před finálním odjezdem do Dánska nemohl vygooglit jiné obrázky mého budoucího studijního města než St. Peders Church (natož školy), tak mně to poněkud znepokojilo. Věděl jsem toho mnoho a zároveň tak málo.

První momenty v Dánsku

Když jsem se však, o zmíněný týden později, na chvíli zastavil před tamním nádražím, dýchl na mně ten klid. Cítil jsem tu atmosféru menšího městečka a věděl jsem, že tady budu mít svůj prostor. S tím prostorem jsem si to hned ověřil, protože díky kamarádovu „orientačnímu smyslu“ a mým rozbitým kolečkům u kufru jsem si rovnou dal cca 4 km procházku po Næstvedu – s 23kg zavazadlem na rameni a v hasnoucí víře, že už snad míříme směrem na koleje. Kdyby nás tenkrát nezachránila jedna ochotná Dánka, tak bychom tam chodili dodnes.

Vše má svůj čas. A i já jsem se po chvíli s městem tak sžil, že jsem měl své trasy na běhání, různé cesty do školy, mé vlastní kolo, své místo na pláži, oblíbenou paní na recepci kolejí, místo na přemýšlení a na práci a vlastně mnohem více (kromě mých blízkých), než může takový človíček z České republiky v zahraničí potřebovat.

Škola a Commerce Management

Rád bych s vámi sdílel ještě pár informací o škole a mém oboru Commerce Management na škole ZIBAT. Jako je v Dánsku zvykem, učitelé jsou neformální, prostředí moderní a vyučovací metody velmi efektivní. Chodíte rádi do školy, prostoru pro seberealizaci je spousta, těšíte se na své mezinárodní spolužáky a oni se teší na vás. Nejste pod neustálým stresem a výsledků se přesto dosahuje. A na konec toho všeho pro vás ve škole uspořádají třeba koncert. Těžko se to popisuje, protože každý si to musí prožít sám.

 

Přeji všem příjemné zážitky, štěstí, spokojenost a úspěch!

 

Pro Scandi,

Laďa

(AP Commerce Management na ZIBATu v Næstved, Top-up Innovation and Entrepreneurship na EAL v Odense. Laďa se na chvíli také stal členem Scandi týmu a z veliké části se podílel na realizaci naší knížky – Jak se nezastavit u hranic! 🙂 )