Retail Design and Management – stáž při studiu v Dánsku

Naprostá většina dánských univerzit, akademií a dalších vysokoškolských institucí zahrnuje do studia povinné stáže. Stáže si studenti hledají sami jak v Dánsku, tak kdekoliv v zahraničí, s asistencí a podporou od školy. Všechny obory dostupné s pomocí Scandinavian study zahrnují 3-měsíční stáže ve 3. nebo 4. semestru studia AP a bakalářských programů a ve 3. semestru Top-up programů, v Dánsku.

Děkujeme Pavlíně, studentce VIA University College, že se s námi podělila o svůj proces shánění stáže i o své hlavní dojmy.:

Ahoj,

jmenuju se Pavlína a zrovna dokončuju 3. semestr oboru Retail design & management na škole VIA v Herningu. Ráda bych se s váma podělila o tom, jak to funguje na VIA s povinnou stáží. Protože AP-degree studium je docela krátké (4 semestry), tak internship jsme měli brzo, a to hned na začátku 2. roku studia.

Svoje životopisy a motivační dopisy jsme začali posílat asi 3 měsíce před plánovaným nástupem na stáž. Já měla veliké štěstí, že mě přijali hned na první „pokus“. Někteří spolužáci ale naopak měli velké problémy se sháněním a i když rozeslali své CV do 40-60 firem, ozvalo se jim zpátky jen pár – a s odmítnutím.

Co když to nevyjde?

Jedna kamarádka si vyhlídla firmu v Londýně, která vyžadovala osobní interview, takže nezbývalo, než si do Londýna mezi projekty na otočku zaletět. Nakonec ji bohužel nepřijali… I to se stává, takže je důležité zůstat „nad vodou“ a nebrat si to osobně. Jsou horší věci plus spousta dalších možností kde uspět ;). Taky je docela důležité zdůraznit, že praxe většinou nebývají placené. (poz. Scandinavian study: je tedy dobré se poohlížet po Evropě, kde studenti dostanou grant v rámci programu Erasmus+)

Když se některým pořád nedařilo, tak pomohla škola a „flek“ jim zajistila v některé z dánských společností. Takže není nutno stresovat, pokud pořád nic, ale na druhou stranu je dobré začít s hledáním a zjišťováním informací co nejdřív. – Starší spolužáci, nebo učitelé můžou pomoct a ze zkušenosti některé firmy doporučit, nebo vás třeba odradit.

Dobré vědět…

Praxe při studiu v Dánsku Pavlína/uncategorized Samotná praxe pak musela trvat nejméně 8 týdnů (Pozn. Scandinavian study: typicky trvají 12 týdnů). V prvních týdnech strávených ve firmě jsme posílali návrh tématu našeho „internship reportu“ guidance učitelům. Report měl obsahovat znalosti, které jsme za dobu stáže nabyli. Dále řešit reálný problém podniku, popisovat projekt, na kterém jsme s firmou spolupracovali, nebo vyšetřovat jev, který jsme za stáž vypozorovali. Po celou dobu až do odevzdání jsme měli možnost konzultace a poradenství, což v praxi znamenalo hodně individuálního mailování a skypování s dánskými učiteli. Délka reportu záležela na oboru – retail studenti měli za úkol napsat 30 stran textu, kdežto třeba fashion design studenti měli nižší počet stránek, ale zato více praktických požadavků – skeče, prototypy, hotové výrobky…

Co z toho máme?

Stáž mě naučila hodně praktických dovedností, které se vždycky hodí do CV a taky umožnila přičichnout k tomu, jak to doopravdy funguje ve velké firmě. Taky mi hodně pomohla ujasnit, co chci po vystudování dělat a kde pracovat. A myslím, že taky pozitivně motivovala do dalšího studia (hlavně managementu). Navíc si teď vážím vstávání v 7 ráno :). Když si vzpomenu, jak jsem vstávala v 5 ráno, kvůli dojíždění do firmy, není mi úplně jasné, jak jsem to 2 měsíce mohla zvládat…

 

Pavlína Valíková

Praxe při studiu v Dánsku Pavlína/uncategorized