UCL vejle

Studium v Dánsku v kostce – Logistics Management (UCL)

Petr Horáček nastoupil v roce 2017 na obor AP Logistics Management, na škole UCL ve Vejle. Podělil se s námi tenkrát o pár svých klíčových dojmů a zkušeností a rádi bychom jeho slova teď oprášili!

Pojďme na to…

Petr: Zdravím všechny uchazeče, i já bych se s Vámi chtěl podělit o několik zkušeností z Dánska.

Studuji prvním rokem na Lillebaelt Academy, obor Logistics Management ve městě Vejle. Před odjezdem do Dánska jsem se opravdu bál co mě to vlastně čeká. Jel jsem úplně sám do jiné země, do bytu, který jsem neviděl na vlastní oči a s novými spolubydlícími, který jsem znal jen pár hodin přes Skype. Po prvním týdnu tohoto nového života ze mě vše spadlo. Škola je super, učitelé jsou přátelští – ve všem vám poradí, se všim vám pomůžou.

UCL vejle

Výuka

Co mě velmi mile překvapilo byl způsob, jakým se v Dánsku vyučuje. Vše je dělané hlavně praxí (týmové práce, hry, prezentace) – dá se říct, že třída musí táhnout jako kolektiv za jeden provaz. Navíc, ani tyto prezentace nebo projekty nejsou těžké. Na školách v ČR nám vždy učitelé říkali – učit se, učit se, učit se, samozřejmě, že se na učení občas mrknu, ale rozhodně u toho nesedím od rána do noci. Co se týče rozvrhu, většinou nám škola končí ve 13:00,

UCL

takže máte zbytek dne pro sebe. V pátek od odpoledne do večera probíhá na škole tzv. Friday bar. Ve škole je udělaná místnost s beerpongama, kulečníkem, fotbálkem atd, kde se hraje a pije alkohol.

Každý obor se v létě jede podívat do jiné země (Logistics Management – Istanbul. Hospitality, Service and Tourism management – Španělsko. Ostatní si bohužel nepamatuji). Není to ale jediný výlet co se tu pořádá, škola toho má v rukávu více (např. podívat se po dánských památkách či po známých budovách).

Finance

Co se týče finanční stránky – je tu sice dráž, ale i na mnoha věcech se dá ušetřit – pokud se chce.  Např. pro jídlo

UCL vejle

 jezdíme do Německa (150 km cesty), kde je podobný market, jako je Makro, takže ceny jídla i pití nejsou vůbec drahé a vždy jedeme zpět s plným autem. Abyste na to jídlo vůbec měli, je fajn si najít brigádu. Bohužel já brigádu pořád sháním, ale je pravda, že moji spolužáci i kamarádi z jiného oboru si brigádu našli (např. dávání nádobí do myčky ve zdejším hotelu, uklízení ve škole, výpomoc ve školní kuchyni atd..), asi se to chce více snažit, ale občas jsem línej hledat…:)

Těm, kteří váhají zda jít studovat do zahraničí a nebo zůstat v ČR bych rád vzkázal jednu větu: „Neváhej, sbal se, sedni do letadla a leť! Vrátit se můžeš vždycky…“

Všem přeji hodně úspěchu v budoucnosti! 🙂

Petr Horáček

Chcete číst dál? Přečtěte si, co na studium v Dánsku říkají další studenti! – ZDE.