studium v zahraničí

Tourism Management – studentský život v Dánsku

Ahoj, moje jméno je Hanka, jsem studentkou oboru Service, Hospitality and Tourism Management na UCL v Odense a tohle je střípek z mého dánského dobrodružství.

Začátky

DánskoJasně si pamatuji na mé začátky, na to jak se mě každý, kdo se o mém rozhodnutí v ČR dozvěděl, ptal: “A to se nebojíš jet takhle daleko sama?” Já vždy hrdě prohlásila;  “Samozřejmě, že ne…” a snažila se tím přesvědčit nejen ostatní, ale především mě samotnou! Naštěstí tím, že jsme s Lenčou ze Scandi dělaly přihlášku krok po kroku, jsem si ani nestihla uvědomit fakt, že jsem přijatá a poté už mi hrdost vycouvat nedovolila. No ještěže tak!

Moje oblíbená vzpomínka na začátky v Odense je ta, kdy sedím v McDonaldu na wifi (protože doma žádná nebyla) a snažím se přihlásit do školního elektronického systému. Nejjednodušší věc, věřte mi, nicméně já měla problémy s přihlašovacím heslem. Dostala jsem záchvat paniky, kdy jsem si málem začala balit věci a stěhovat se zpět domů, protože přece když nezvládnu, tak banální věc, jak mám asi přežít zbytek. Druhý den jsem zašla do IT kanceláře a problém byl během 5 minut vyřešen. Já se uklidnila a tuhle vzpomínku si vždy přehrávala, když se mi zdálo něco nemožné,…

Studium

Kodaň…nemožné jako třeba studium businessu. Můj obor mě trochu překvapil, ale ne v špatném slova smyslu. Hlavní náplní studia je pochopit, jak taková firma funguje a jak dělat chytrá rozhodnutí ve spojení s ní, tak, aby Ti po chvíli nezkrachovala. Naučíš se způsoby, jak porozumět svým zákazníkům a trhu, na kterém se nacházíš, tak abys poté byl/a schopný/á vybrat správné strategie provozu firmy. Také abys věděl/a jak svůj podnik účinně propagovat a uměl/a vyřešit základní ekonomické problémy. Je toho samozřejmě mnohem víc; tím, že se zaměřujeme na servisní firmy, budeš mít třeba i hodiny, kde se budeš učit, jak vypadá správná pohostinnost. Nebo moje oblíbené hodiny kulturního porozumění, ve kterých se snažíš pochopit jiné perspektivy vnímání světa způsobených kulturními rozdíly mezi námi všemi.

service hospitality and tourism managementKromě toho si na začátku vybíráš i svou specializaci, zvolit si můžeš mezi turismem, hotelnictvím a pořádáním 

událostí. Tady mě třeba nejvíc bavil fakt, že pracujeme s reálnými firmami. Mí spolužáci z oboru hotelnictví například museli uspořádat galavečeři pro důležité osobnosti z Odense, dostali budget od školy a neměli jinou možnost, než se s tím nějak poprat. Já si vybrala turismus, my jsme zase na jedné zkoušce spolupracovali s vedoucím destinačního managementu v Odense. Naším úkolem bylo vymyslet Airbnb zážitek a když náš nápad uspěl, dostali jsme podporu a propagaci na jejích oficiálních stránkách. Docela cool.

Na závěr

ucl odenseCelkově mě ale na UCL strašně baví komunita! Kladou velký důraz na to, abychom se ve škole cítili super a funguje to. Nemyslím si, že spousta lidí může říct, že hráli ve škole sumo zápasy, zažili párty pro 800 lidí s jedním z nejznámějších dánských rapperů (v životě jsem o něm neslyšela, to mi bylo řečeno), zpívali Justina Biebera v lidské pyramidě nebo že obsluhovali v školním baru.

Ráda bych vyprávěla dál o tom, jak moc mi Dánsko změnilo život a v kolika dalších neuvěřitelných situacích jsem se ocitla, ale pro dnešek to raději stačilo. Nejhorší je vždy udělat ten první krok, skočit do prázdna, kde nevíš co Tě čeká. Nicméně pokud Tě studium v Dánsku láká – já říkám, jdi do toho, sama jsem nelitovala jediné minuty.

 

Za Scandi,

Hana Vyroubalová