DKK – Znáte dánskou měnu?

I přes to, že je Dánsko v Evropské unii, je jedním ze států, které nepřijaly Euro za svou měnu. Platí se zde korunami – stejně jako u nás v České republice.

Jedna dánská koruna, zvaná “krone”, je něco kolem 3,4 českých korun (pro aktuální kurz se vždy podívejte na www.xe.com). Oficiálním označením je “DKK”, ale v každodenním životě se setkáte spíše s tvarem “kr.”

Používanými bankovkami jsou 1000kr., 500kr, 100kr. a 50kr. A jak je to s drobnými? 1kr = 100 øre. Používané mince jsou 20kr., 10kr., 5kr., 2kr., 1kr. a 50 øre. V podstatě se vám časem nashromáždí veliká hromádka malých mincí, které moc nepoužijete…

Dánská mince se dá využít například i jako originální dárek pro štěstí kamarádům 🙂

 

Na první pohled vás určitě nižší mince zaujmou – upřostřed nich je totiž díra. A jako bonus pár srdíček. 🙂

Většinou se ale nesetkáte s tím, že by člověk nosil spoustu drobných po kapsách. Je to z toho důvodu, že na 90% míst se dá v Dánsku platit kartou, což je pro mnoho lidí pohodlnější a bezpečnější variantou. Máme zkušenosti s tím, že můžete kartou zaplatit bez problémů i menší sumy – dvě koruny v lékárně nebo deset korun v šatně. Pozor, určitě se nespoléhejte na to, že to jde úplně všude. –I když se i v mhd dá platit kartou, někdy zde může být problém se zahraničními platebními kartami. Pro jistotu si tedy připravte něco kolem 20kr drobných, když cestujete hromadnou dopravou, než budete mít dánský účet a kartu. 

A pokud budete kdykoliv potřebovat provést mezinárodní platbu s minimálními poplatky, můžete se podívat na naše tipy v tomto článku.

 

 

Scandi tým