7 věcí, které bych bývala ráda věděla před odjezdem do Dánska

Všichni to známe, „kdybych to já jen bývala věděla…“ a „proč mi tohle nikdo neřekl?!“ Tak já vám to tedy teď všechno povím a podělím se s vámi o tipy, které mi ulehčily (nebo by bývaly ulehčily) začátky v Dánsku. 

1. Přivést si vlastní kolo nebo ne?

Než jsem se do Dánska stěhovala, říkala jsem si, že se mi to vážně nevyplatí, protože proč bych potřebovala svoje super sportovní kolo? V Dánsku si za pár šupů koupím ojeté městské kolo a je to. Jenže koncem srpna/začátkem září si kupuje ojeté kolo spousta nových studentů a tím pádem je to docela „hustle“. Nejen, že je to celkem boj, protože to funguje stylem „kdo dřív přijde, ten dřív mele“, ale ceny jsou také vyšší než například potom v listopadu nebo v březnu. A já jsem si stejně do Dánska nechávala posílat přepravní firmou pár krabic a kufrů s věcmi, takže jsem tam to kolo mohla také přihodit a ušetřit si 600DKK.

Navíc své kolo znáte, jezdí se vám na něm dobře a to se rozhodně vyplatí za špatných podmínek (počasí). Pokud si v zimě umíte tu jízdu na kole nějak zpříjemnit, tak je to jedině dobře. Plus prodávat kolo v červnu, když z Dánska odjíždíte (a stejně tak odjíždí většina ostatních studentů), je pěkná otrava.

Takže pokud máte možnost si vzít vlastní kolo, přivezte si ho. Dávejte na něj pozor – zamykejte si ho a nenechávejte ho nikde stát dlouhodobě, aby si náhodou někdo nemyslel, že už ho nechcete. Pak by nemělo hrozit, že vám ho někdo ukradne! 🙂

2. V Dánsku se prý nekrade

To mě přivádí na tip č. 2. V Dánsku se sice obecně opravdu nekrade, ale i tak není dobré na to 100% spoléhat. Je naprosto normální si nechat na gauči ve společenské části kampusu počítač a batoh a odejít třeba půl hodiny na druhou stranu školy. Ale nechat si nezamčené kolo týden na jednom místě někde ve měste je opravdu špatný nápad. A přesně tak, jsem o to kolo přišla.

3. Je nutné si nakoupit všechny požadované knížky?

Během srpna všem chodí od školy přípravné emaily, včetně seznamu literatury. Ne, že bych vás chtěla odradit od důkladné přípravy a učení se, ale není nutné si všechny knížky ještě před začátkem školy nakoupit. Nejen, že je to opravdu drahá záležitost, ale zároveň spoustu z nich ve výsledku nemusíte potřebovat.

  • Pravděpodobně polovinu knížek seženete ve školní knihovně až je budete potřebovat.
  • Starší spolužáci, kteří si knížky nakoupili se je budou snažit prodat „prvákům“ a levněji, než byste koupili nové.
  • Je možné, že spousta požadovaných knížek bude kolovat po škole v Pdfku, protože si někdo v minulosti dal tu práci s tím, to všechno naskenovat. A nezáleží na tom, že je to 8. vydání a ne 9.
  • Dost možná seženete potřebnou knížku v online verzi levněji nebo zadarmo.
  • A stejně budete po většinu roku pracovat ve skupině a kdyby došlo na to, koupit si vlastní knížku kvůli projektu, tak se můžete podělit o náklady a rozdělit to mezi všechny členy skupiny. V každém případě počkejte až do začátku školy a uvidíte, jaká bude situace.

4. Hlavně pohodlně!

Holky, neberte si s sebou víc než jeden pár bot na podpadku. Na nějakou párty ok, ale jinak strávíte většinu času na kole a nebo ve škole, kde jsem nikdy nepotkala nikoho v podpadcích. A pánové, oblek zabere v kufru hodně místa a rozhodně to není jedna z věcí, které byste do začátku potřebovali. Dánové žijí v botaskách a džínách.

Ať už se jedná o první den školy, zkoušku, návštěvu nějaké firmy, tak v Dánsku platí heslo „hlavně pohodlně, protože kdo se cítí dobře, tak podá lepší výkon“. Nám i přímo ve škole říkali, ať ke zkoušce klidně přijdeme v legínách a teniskách, protože jim záleží na tom, co víme a ne na tom, jak vypadáme. Ale zase přijít třeba v pyžamu (protože tak se cítíme dobře), bych nedoporučovala.

A ještě zpátky k tomu kolu, nejlepší dárek od mojí maminky k Vánocům byla pláštěnka na kolo!! Na kole se před deštěm prostě neschováte a i když jsem si připadala vážně divně, tak se mi v tom skvěle jelo a i spolubydlící si to půjčovala… Celkově si budete všímat, že jak se horší počací, tak Dánové na sebe natáhnout takové kombinézy připomínající skafandr, aby si nepocákali za jízdy do práce/do školy oblečení. Smála jsem se jim, ale tiše vlastně záviděla, než jsem dostala tu pláštěnku.

5. Přivezte si příbory

Když se nastěhujete v Dánsku do nového bydlení, tak to nebude zařízené. Budete mít kuchyň a koupelnu, někdy postel, stůl, skříň atd. a některé spotřebiče, ale budete si muset nakoupit spoustu věcí sami. Ikea to jistí, že? Ale než se do té Ikei dostanete, tak si budete muset koupit věci jako je miska a lžíce v nějakém místním supermarketu, abyste si dali ráno alespoň snídani. No a příbory se zpravidla prodávají například v setu po 6, pokud vás ale nebude víc, tak 6 lžic do začátku jednoduše nepotřebujete. Takže já bych si tenkrát ráda vzala z domova zkrátka 1 lžíci, 1 vidličku a 1 nůž. Do kufru se to vejde a sice se to zdá jako nic, ale jíst cereálie s mlíkem bez lžíce…žádná velká sranda.

6. Kurzy Dánštiny

Je skvělé, že máte možnost chodit na kurzy Dánštiny zdarma, což se v začátcích rozhodně hodí. Ale když tam bez udání důvodu tak čtyřikrát nepřijdete, tak vás můžou vyhodit. Ne, že by se nedalo naučit dánsky i jinak, ale v kurzu poznáte spoustu lidí a bude sranda se snažit vyslovovat všechny ty bláznivý slova. No a pokud přece jenom na ty kurzy chodit nebudete, rozhodně stojí za to si předplatit Netflix a koukat na seriály v dánštině (s Aj titulky tedy, abyste z toho něco měli).Kurzy vám ve škole ještě během září představí a vysvětlí vaše možnosti.

7. DR licence – co to je?

DR licence je licence k tomu, vlastnit televizi a jakékoliv zařízení, na kterém se dá na televizi koukat (telefon, tablet, počítač), a za to se platí. Je pravděpodobné, že vám prostě přijde účet sám od sebe a potom ho buď zaplatíte nebo vám to ztrhnou z účtu, když máte práci (protože potom máte daňové číslo, pod kterým si vás najdou). Ale v nějakých případech vám nic samo od sebe nepřijde a přijde k vašim dveřím člověk, který vám o té DR licenci poví a bude po vás chtít CPR číslo a nebo vaše datum narození. Pokud se chcete vyhnout placení této licence, tak jim prostě své CPR číslo nebo datum narození neříkejte…

+

Tohle mi sice všichni říkali, ale i tak jsem si to moc k srdci nevzala – Nenechte se odradit při prvním neúspěchu při hledání práce. Nebudu lhát, je to demotivující, ale nedá se nic dělat. Jako studenti a ještě ke všemu nemluvící dánsky, to nemáme v Dánsku v tomto ohledu jednoduché. Někdo práci shání tři měsíce, někdo ji má za týden. Je to kombinace průbojnosti a štěstí. 🙂 Hlavní tip: Choďte ze začátku hodně ven, seznamujte se s lidmi a rozhazujte sítě! Díky osobním doporučením máte větší šanci tu práci rychle sehnat.

Za Scandi tým,

Kačka

Kačka