Auto v Dánsku?

Jak je to vlastně s autem v Dánsku? Chcete si do Dánska přivézt vlastní auto nebo vůz od rodičů? Nebo vás jen zajímá, jestli se po Dánsku budete moci projet autem od kamaráda, který vás přijel navštívit? V tom případě čtěte dál, v tomto článku se dozvíte odpovědi na všechny tyto otázky.

Co potřebuji vědět?

Pokud byste do Dánska jeli pouze jako Erasmus studenti a tedy v zemi nezůstali déle než půl roku, nemuseli byste téměř nic řešit. Pokud však do Dánska jedete studovat celý obor, platí pro vás trochu jiná pravidla než pro ‚Erasmáky‘ a turisty. Jak možná víte, na auta se v Dánsku vztahují velmi vysoké daně. U nového vozu je daň ve výši 180% hodnoty vozidla, za auto tedy zaplatíte skoro 3x více než třeba v ČR.

Kdybyste si tedy chtěli do Dánska přivézt auto, budete ho muset zaregistrovat a tuto daň z části doplatit. Je to několika-krokový proces, během kterého bude vaše vozidlo otestováno a zhodnoceno SKATem (daňový úřad). Na základě toho pak budete muset zaplatit zhruba 60% dánské tržní hodnoty auta jako registrační poplatek.

Na příklad…

Pro ilustraci, máte ojeté auto, jehož současná hodnota je v ČR 200 000 Kč. Protože jsou v Dánsku díky daním zhruba 3x vyšší ceny aut, v Dánsku bude jeho tržní cena 600 000 Kč, z čehož zaplatíte 60% jako registration fee. Ve výsledku výsledná částka za registraci může i převýšit samotnou hodnotu vozidla.

Pokud byste v Dánsku i tak autem opravdu chtěli jezdit, mohli byste si také zvolit možnost koupit si ojeté auto až na místě. Slovy Marka Matúše, který studuje Automotive Technology, je situace na trhu taková: „Menší, cca 15 – 20 let staré auto v pochybném stavu, koupíte od soukromé osoby do 10.000 DKK, roční zákonné pojištění, pokud nemáte bezeškodní bonusy a je Vám okolo dvaceti let, vyjde nejlevněji zhruba na 12.000 DKK. Silniční daň znamená ročně náklad do 5.000 DKK. Když přičtu poplatky za převod, případnou technickou kontrolu a nějaký základní servis, tak vychází nejnižší rozumný rozpočet na nákup a první rok provozu auta v Dánsku na nějakých 32.000 DKK (cca 110 000 Kč) bez uvážení nákladů na palivo.“

Výjimka?

auto v danskuPokud byste se ale nechtěli vzdát vašeho českého auta a zároveň nechtěli platit všechny tyto vysoké poplatky, máme pro vás tip. Máte možnost si za poplatek 400 DKK zažádat o vyjímku, abyste nemuseli platit registrační daň. Daňový úřad pak posoudí, zda-li máte dostatečně dobrý důvod pro to, abyste výjimku dostali, a případně vám ji může udělit až na dobu 1 roku. Z naší zkušenosti však jen velmi málo studentů tuto výjimku dostane.

Pokud byste se rozhodli jít touto nejistou cestou, po vašem prvním příjezdu do Dánska máte 30 dní na to, abyste si poslali žádost. SKAT vám pak pošle vyjádření a pokud vám vyjímku neudělí, do 14 dní musíte auto z Dánska odvézt. Pokud vám výjimku udělí, většinou je to jen pro nějaký závažný důvod. – Jako třeba dlouhodobě nemocný člen rodiny, o kterého se musíte starat nebo např. pokud byste měli v ČR business, kvůli kterému byste tam museli často jezdit.

Takže…

Ve chvíli, kdy budete v Dánsku zaregistrovaní a budete mít CPR číslo (tedy nebudete jen turisti), podle zákona nesmíte na území Dánska řídit auto s cizími poznávacími značkami. Výše zmíněné zákony tedy nelze obejít tím, že si přivezete např. auto rodičů. Registrační daň je tak jako tak nutné doplatit, i když vy sami nejste vlastníkem auta. Navíc, auto s cizími poznávacími značkami smíte řídit jen v případě, že v tom autě s vámi sedí i vlastník vozidla. Takže když vás do Dánska přijede navštívit kamarád, můžete ho vystřídat v řízení pouze když on bude také sedět v autě, nesmíte pak však jeho autem jet sami.

Poslední možnost, kterou vám však nedoporučuji, je auto v Dánsku neregistrovat a jezdit „načerno“. V takovém případě pouze spoléháte na vaše štěstí, že vás nezastaví policie. Pokud by se tak stalo, budete muset zaplatit obrovskou pokutu a v tom horším případě vám auto ještě i zabaví. Dostali byste jej pak zpět až po zaplacení pokuty a podepsání prohlášení, že auto okamžitě odvezete mimo dánské území. Existují lidé, kteří to takto udělali a nikdy je nechytli, je to však risk.

Na závěr

Ve výsledku bych řekl, že nejlepší možností je v Dánsku, jako správný Dán, jezdit na kole. Ušetříte peníze, životní prostředí a také si zlepšíte fyzičku.:)

 

Za Scandi,

Marek Spívala

marek