studium ve Finsku

Studium ve Finsku – očima Barči

Studium v zemi tisíce jezer, aneb jak se žije a studuje Barče ve Finsku?

Před nedávnem jsme vyzpovídali Barču o tom, jak se jí studuje a bydlí v útulném městečku Valkeakoski, ve kterém se skrývá také kampus HAMK University of Aaplied Sciences, kde Barča studuje bakalářský obor International Business.

Připomínáme, že dnešní článek je o chlup delší, ale stojí dočíst až dokonce a věřte nám, že po přečtení budete chtít Finsko na 100% navštívit, stejně jako my! 🙂

 

Barčo, proč ses rozhodla pro Finsko a pro jakou školu?

Po maturitě jsem se na rok a půl vydala jako au-pair do Anglie a už tam se mi v hlavě zrodil nápad jít studovat do zahraničí. V Anglii jsem ale už déle zůstávat nechtěla. Finsko už tou dobou pro mě bylo srdeční záležitostí. Měla jsem v hlavě jasno, kde chci žít. Pamatovala jsem dobře tu krásnou přírodu a západ slunce nad jezerem Päijänne, z naší poslední návštěvy města Jyväskylä. Rozhodla jsem se proto pro HAMK University of Applied Sciences – International Business, vlastně asi i proto že to byla jediná partnerská škola ve Finsku spolupracující se Scandinavian Study. Ono těžko říct, zda bych našla odvahu si tam poslat přihlášku sama. Tento kampus sídlí ve městě Valkeakoski (v překladu Bílá peřej). Moje střední škola byla v podobném zaměření, proto jsem nešla do ničeho nového.

studium ve Finsku

Jak se Ti celkově líbí na HAMK? V čem spočívá výuka, jaké máš spolužáky a jací jsou profesoři?

Na HAMK panuje přátelské prostředí, za což jsem moc vděčná. Profesoři jsou skvělí ve všech ohledech a velmi ochotni pomoct. Moji spolužáci jsou z větší části Finové a druhá polovina se skládá opravdu ze všech koutů světa. Je skvělé vidět spolužáka například z Afriky v přátelské konverzaci s Vietnamkou. Spolužáci jsou strašně fajn, jsme super kolektiv.

Výuka je zaměřena z 95 procent na týmovou práci, což mi vyhovuje. Řešíme reálné problémy/případy, žádné biflování slovo od slova.

 Bylo náročné se přestěhovat? Co bydlení? Líbí se?

Osobně jsem se strašně těšila až se konečně přestěhuji tam, kde to miluji. Náročné to pro mě nebylo, jelikož mám nejlepší rodiče na světě a všechno se mnou zařizovali. Strávili tady se mnou můj první týden, aby mi se vším pomohli. Já jsem ale strašně vděčný člověk, že mám tu šanci tu být, takže si to tady užívám i když nebydlím v královském apartmánu. Studium ve Finsku

Jak trávíš volný čas? Je velké vyžití ve Finsku? Jak je to ve Finsku s brigádou, máš nějakou?

Je to různé. Občas mě zaměstná práce do školy i ve volném dnu, občas se jdu projít nebo jen tak navštívit kamarády. Finsko je neskutečné nádherná země a vyžití tu najde jak milovník kaváren a nakupování, tak milovník dlouhých procházek. Cesta do hlavního města Helsinek trvá autem asi hodinu a cesta do třetího největšího města Tampere okolo půl hodiny. Takže trávit volný čas se dá ve velkém městě nebo na samotě u jezera. Každý ať si vybere sám.

S brigádou je to hodně složité. Člověk se musí hodně snažit, ale dá se to.

Co Finové a finská kultura? Je v něčem speciální, co se Ti na nich líbí nejvíce?

Finové byl asi jeden z těch hlavních důvodů, proč jsem si vybrala Finsko. S arogantnímstudium ve Finsku, sobeckým, povýšeným chováním se tady téměř nesetkáte. Je pravda, že je někdy potřeba dám jim trochu času, bývají to introverti. Několikrát jsem se setkala s označením od Čechů „studení čumáci“ a s tím tedy rozhodně nesouhlasím. Když jim dáte dostatek prostoru a času, tak si buďte jisti, že máte kamarády pro život. Několikrát jsem byla v situaci, kdy jsem potřebovala pomoct a vždycky mi pomoc byla nabídnuta.

Zpozorovala jsi něco, co je pro naši kulturu netypické a ve Finsku je to naopak časté?

Mléko. Ve Finsku je zvykem, dát si k obědu dvě sklenice s pitím. V jedné je voda nebo šťáva, ve druhé mléko.

Alkohol tu koupíte pouze v prodejnách Alko, výjimkou jsou pouze piva nebo Cidery, které lze koupit i v supermarketech. Veškeré alkoholické nápoje lze zakoupit ale pouze do 21 h.

studium ve FinskuCo říkáš na dopravu ve Finsku? Je něco, co Tě překvapilo a něco, co není vyloženě dobré?

S dopravou nemám sebemenší problém, možná jen to že je velmi drahá. Ne, zatím jsem nenarazila na špatnou věc.

Přihlásila by ses do Finska na tuto školu znovu? 🙂

Stoprocentně!

 

Moc děkujeme Barče za odpovědi. Pro více informací o studiu ve Finsku se podívejte ZDE.