1 obor, 3 roky studia, 3 různé země

studium v dánsku

Tvým snem je cestovat a nechceš 3 roky ‚tvrdnout‘ na jednom místě, ale zároveň chceš nastoupit na vysokou školu a vzdělávat se?

Tak to jsi na správném místě!

Ahoj, tady je Kačka a pokud jste náš Scandi blog už pročítali, moje jméno jste pod články pravděpodobně také zaregistrovali. Tento článek bude tentokrát o mé zkušenosti se studiem v zahraničí: o tom, jak se mi studovalo v Dánsku, ve Francii a v Anglii, a jak jsem to všechno stihla a zvládla během jednoho bakalářského studia.

Pokud si myslíš, že si musíš vybrat mezi vysokou školou a dlouhodobým cestováním, tak ti to doufám vyvrátím!

Začalo to v Dánsku…

Dánsko

Semestr 1 – 2

AP Marketing Management, UCN, Aalborg

studium v dánskuZáměrně jsem se přihlásila na AP obor, který trvá jen 2 roky a u tzv. Top-upu jsem si nechala dveře otevřené s tím, že si ho možná dodělám někde jinde nebo později. (Pokud nevíš, co AP a Top-up je, víc se dozvíš tady.)

Za svůj první rok studia jsem neměla jediného učitele na jehož hodiny bych se netěšila. Všichni to byli úspěšní lidé a experti z oboru a já jsem se od nich chtěla naučit všechno, co se dalo. To byl zásadní rozdíl mezi mým středoškolským a vysokoškolským já, do školy jsem se denně těšila.

Je jedna zásadní věc, kterou jsem si z Dánska odnesla a čerpala jsem z ní po dobu celého vysokoškolského studia.

Naučila jsem se ji od své učitelky na předmět Consumer behaviour a Marketing, Camille. Naučila jsem se si na internetu najít všechno co potřebuji vědět, ptát se na správné otázky a vždycky mít pořádně odůvodněné každé tvrzení, které udělám. Někdy se jednalo o fakta a někdy o zdravý rozum. U mé první ústní zkoušky právě s Camille se ukázalo, že pod tlakem byl můj zdravý rozum občas porouchaný.

Později na exkurzi, při “zpovídání” šéfa z Lega, se ukázalo, že když se člověk umí zeptat na správné otázky dost to pomůže s exekucí projektu právě na firmu Lego. Nebo při prezentaci marketingového plánu, na kterém jsme ve skupině pracovali několik měsíců, se hodilo mít všechny nápady pevně podložené researchem a neudělat ze sebe před majitelem společnosti blbce.

Výuka byla založena na reálných případech, reálných lidech a firmách. Proto když přišlo na to, své znalosti implementovat v praxi, v práci, věděla jsem přesně co a jak mám dělat. A nebo jsem věděla jak si zjistit to, co jsem potřebovala vědět. A to jsem za sebou neměla ještě ani dva roky studia.

studium v dánsku

Francie

Semestr 3, Erasmus+

Bsc International Business and Trade, INSEEC, Lyon

studium ve franciiPřihlásit se na Erasmus bylo vážně jednoduchý. Z celé mé třídy v Dánsku nás bylo málo, co jsme chtěli někam jet a nijak jsme si vzájemně nekonkurovali. Stačilo naběhnout do naší International office, oznámit že chci jet a kam, tam jsem vyfasovala pár papírů, vrátila je vyplněné a čekala na finální potvrzení.

Moje rozhodnutí odjet na Erasmus do Francie mělo nejvíc co dělat s tím, že budu ve Francii, trénovat francouzštinu, jíst croissanty a skvěle se oblíkat.

Celá tato zkušenost pro mě byla za mé studium ze všech nejnáročnější. Já jsem francouzsky totiž skoro vůbec neuměla a rychle jsem zjistila, že bez toho se člověk ve Francii jen tak neobejde. Čtyři roky FJ na střední mi byly více méně k ničemu a když přišlo na denní fungování ve francouzštině, byla jsem naprostý zelenáč.

Než jsem se odvážila si ten croissant v pekárně francouzsky objednat, pár dní mi to trvalo. Moje spolubydlící se moc těšila, že se mnou bude trénovat angličtinu, takže francouzsky jsme taky moc nemluvily. A protože jsem do školy chodila pěšky asi 35 minut a za každého počasí, oblékání jsem tomu také musela přizpůsobit. Goodbye stylovým botám na podpadku. Nešlo to všechno podle plánu, ale těšila jsem se na celý semestr v krásném městě Lyon!

A co škola?

erasmusPo začátku školy, která byla v angličtině, se všechno zlepšilo. Seznámila jsem se se spoustou skvělých lidí ze všech koutů světa, kteří byli na stejné lodi – Čína, Jižní Korea, USA, Mexiko, Španělsko, Německo, Itálie, Belgie, Švédsko a i Dánsko! Není ani nutné dodat, že po mém odjezdu z Francie jsem francouzsky mluvila úplně stejně jako když jsem tam přijela.

Jeden z nejzásadnější rozdílů mezi studiem v Dánsku a ve Francii byla ta “praktická” část studia. Zatímco v Dánsku bylo všechno založeno na reálných problémech, ve Francii tomu tak vždycky nebylo. Tam se naše praktická práce zakládala na fiktivních případech, často sepsaných v roce 199něco… a tak jsem tiše protestovala a všem snově vyprávěla o studiu v Dánsku.

Nejlepší na tom celém bylo, že jsem měla jako místňák šanci poznat město, do kterého by mě asi jinak nenapadlo vůbec jet. Ohromilo mě mnohem víc než Paříž. Měla jsem možnost procestovat spoustu míst v jihovýchodní Francii a i si skočit na rychlovýlet do Švýcarska a o tom to přeci celé bylo! 🙂

studium ve francii

Končilo to v Anglii…nebo spíš začínalo?

Anglie

Semestr 5-6

BA International Business, LSBU, Londýn

(Přeskočme stáž ze 4. semestru, na kterou jsem se vracela do Prahy a nastoupila do skvělého týmu ve Scandinavian study…)

studium v londýněPro Top Up studium v Anglii jsem se rozhodla na poslední chvíli. Přihlásit se nebylo vůbec těžké, všechny požadavky jsem splňovala a měla velkou motivaci se tam dostat, věděla jsem, že Londýn je přesně město pro mě. Navíc jsem měla veškerou pomoc ve Scandi – na sobě jsem se to díky tomu všechno naučila a teď s tím úspěšně pomáhám dalším studentům.

Pár kamarádů mi samozřejmě řeklo něco ve smyslu: “Skvělý, další Čech v Londýně,…”, ale co, já jsem ráda, že čím dál víc lidí z ČR cestuje a sbírá zkušenosti ze zahraničí. Navíc Londýn je tak velké město, že já jsem za svůj pobyt tam potkala jen své české kamarády, se kterými jsem si setkání naplánovala.

Odstěhovat se do Londýna bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem pro sebe mohla udělat! Nejen, že jsem si udělala celoživotní kamarády, navázala jsem i spoustu kontaktů a vztahů, které se mi hodily, a budou dál hodit, do profesionálního života. Networking je jednou z nejužitečnějších dovedností, kterou si za svá studia v zahraničí osvojíte. Jako student obchodního oboru jsem pochopila, že v Londýně je úplně jedno, odkud člověk pochází a kde začal. Co se počítá je to, kam to chce dotáhnout a co pro to všechno dělá.

O čem to studim v Anglii celé je?

Ti, kteří jen chodili na přednášky a učili se na zkoušky, sháněli po promoci práci mnohem hůř než ti, co se kromě přednášek zapojili do různých klubů a spolků. Nebo ti, co se účastnili právě organizovaných networking akcí – měli jsme tam šanci potkat se s profesionály z našich oborů. Většinou to bývali absolventi naší školy, kteří si vybudovali skvělou kariéru a pomáhali s tím dalším studentům.

studium v angliiDobrovolničení během studia je také velkou součástí anglického školství. Nejen, že se to skvěle vyjímá v životopisu – a každá věc, co tě odliší od ostatních se hodí, je to další způsob, jak se seznámit s lidmi. Já například, jsem se přidala k organizaci TedxLondon. Pokud sledujete na Youtube Ted Talky, tak to je přesně ono, jen londýnská „pobočka“. Podílela jsem se na organizaci akcí v Lonýně, měla jsem šanci si poslechnout spoustu Talků živě a čerpala jsem z toho mnoho motivace i inspirace, ke které bych jen tak ve školní lavici nepřišla.

Studium v Anglii není o tom, si odsedět přednášky, udělat JEN věci do školy a čekat na promoci a nástupní plat 60 000 Kč. Je to o tom všem, co člověk udělá navíc.

 

studium v zahraničí

Žádné rozhodnutí, které jsem během svého bakalářského studia udělala, nebylo ztrátou času. Byla jsem naštvaná, frustrovaná, hádala se se spolužáky, musela ustupovat, brečela jsem, byla nemocná a udělala spoustu kroků vedle, ale u všeho platí, že „co tě nezabije, to tě posílí.“

Neříkám, že je nutné každý rok studovat v jiné zemi. Je ale dobré, si neustále vytvářet malé výzvy, abychom nezpohodlněli a ten náš mozek namáhali. Odkládat osobní rozvoj na později se snad ještě nikdy nikomu nevyplatilo…

Pokud jste to dočetli až do konce, tak doufám, že jsem vás trošku rozhoupala k prvnímu kroku ke studiu v zahraničí! Nebo k tomu druhému, a třetímu.

Za Scandi tým,

Káťa Ženíšková