Bydlení v Dánsku – 7 věcí, na které si dát pozor!

Pokud jste mezi šťastými, kteří dostali ubytování přes některý ze studentských portálů (AKU Aalborg, Studenthousing Aarhus, Studiebolig Odense a další), nemusíte se bát, že by ve smlouvě byl nějaký podvrh.

Našli jste ale nabídku ubytování přes Facebook a nevíte, co si o tom myslet? 

V každém případě jsme sepsali seznam věcí, na které je dobré si při shánění ubytování v Dánsku dávat pozor. 

 

1. Nepřehlédněte důležité detaily

Společně se smlouvou byste měli dostat i důležité informace o tom, jak dále postupovat. Smlouva i doplňující informace bývají v dánštině, určitě nic nedáte za to, když se zeptáte, zda by vám toto mohli poslat v angličtině, ale moc s tím nepočítejte. Pečlivě si přeložte veškeré informace z emailu i smlouvy pomocí Google translate, doporučujeme použít překlad z dánštiny do angličtiny, bývá přesnější. 

V případě, že máte bydlení přes některý z výše zmíněných portálů, dejte si pozor na deadline zaslání podepsané smlouvy zpátky do agentury. A zda ji máte poslat elektronicky či poštou (na 99% ale elektronicky), a stejně tak na deadline uhrazení nájmu a depozitu. Pokud v informacích nenaleznete údaje na uhrazení platby ze zahraničního účtu (IBAN + SWIFT/BIC), vyžádejte si je. Deadliny bývají celkem krátce po obdržení smlouvy, ale nebývá problém, když se o několik dní opozdíte (po domluvě). V každém případě dejte agentuře vědět na e-mail předem, kdy by měli smlouvu a platbu obdržet a ujistěte se, že je to tak pro ně v pořádku!

Pozor! Pokud dostanete až moc ochotně smlouvu v angličtině od někoho, kdo není z oficiálních portálů a ještě kontakt na jejich právníka, se kterým můžete probrat detaily, tak je veliká šance, že je to fake! Nikdo vám nedá kontakt na svého právníka, tak se to prostě nedělá.

2. Zní to až moc dobře?

“ 20m² room close to Copenhagen city center and close walking distance to supermarket, metro station and university. 3000 kr rent per month – pm for pictures”

Pozor! 1) Pokud narazíte na FB na nabídku, která zní  ‚too good to be true‘, tak to tak pravděpodobně také bude a ruce od toho pryč. Lidé, co opravdu shání někoho, komu by pronajali svůj pokoj, tak napíšou co nejdetailnější informace (jak daleko od centra, k jaké konkrétní univerzitě, přiloží fotky). A hlavně, 3000kr za měsíc za takto veliký pokoj v centu Kodaně je hooodně nereálné! 

Pozor! 2)  Vždy se podívejte, kdy byl FB profil člověka, co bydlení nabízí, založen, kolik má přátel, co jiného postuje, má tam nějaké fotky? Podvodník se s vámi také určitě nesejde a pokoj vám neukáže. Můžete tedy říct, že už v dané lokalitě jste na výletě a že byste se chtěli na byt přijít podívat a domluvit se na detailech osobně. V tomto momentě začne podvodník vycouvávat a vymlouvat se o tom, proč to nejde. 

     3. K čemu se vlastně upisuji?

Co se týká smlouvy, je dobré zjistit následující informace abyste věděli, s čím počítat. Neváhejte si tyto informace vyhledat či ujasnit dostatečně v předstihu.

  • Je elektřina a internet zahrnut ve smlouvě? Často se elektřina a internet platí zvlášť přímo dodavateli. Pokud to nemáte zahrnuto v nájmu, nejspíš se budete muset k obojímu přihlásit sami. Přečtěte si více informací v našem manuálu s tipy.
  • Můžete vrtat díry do zdi na poličky a extra světla?
  • Jak moc dopředu musíte oznámit vystěhování? Výpovědní lhůta bývá 2-3 měsíce.
  • Zda musíte byt opustit 14 dní před odstěhováním nebo ne. Někdy totiž bývá posledních 14 dní nájmu určených pro rekonstrukci bytu pro dalšího nájemníka. Takže kdybyste se stěhovali třeba 1. července pryč, v bytě můžete být pouze do půlky června, přitom nájem budete muset platit za celý červen.
  • Jak je to s vymalováním? Občas bývá ve smlouvách, že se při odstěhování musíte postarat sami o vymalování bytu.

4. Jak se dostanu do bytu

Nezapomeňte se dohodnout také na převzetí klíčů. Pokud máte ubytování přes agenturu, většinou je možné vyzvednout je na pobočce pouze ve všední dny, ale pozor, v pátky mívají zavřeno brzy odpoledne, tak ať se vám nestane, že přijedete na místo a všude bude zavřeno. Pokud jste si našli bydlení soukromě, většinou to bude na individuální dohodě s landlordem.

5. Komplikace při vracení depozitu

V případě, že máte byt přes jeden z oficiálních portálů, všechny agentury by vám měly vrátit celý depozit, když byt vrátíte ve stavu, v jakém jste se nastěhovali. To znamená pečlivě uklizený a bez jakékoliv vady. Po nastěhování byste měli od agentury dostat papír, do kterého vyplníte všechny vady, které v bytě objevíte – např. odřená podlaha v obýváku, vrzající dvířka na kuchyňském koutě… Tento papír poté projdete společně s landlordem do cca 14 dní, a bude

 v budoucnu brán v potaz při vracení depozitu. Vše, co nebude uvedené v papírech po vás můžou chtít zaplatit.

To samé platí pro ty, kteří si našli ubytování soukromě, je velmi důležité si vše nafotit a zdokumentovat hned, jak do vašeho nového bytu přijdete. Kdybyste pak měli problém s landlordem, který by odmítal vrátit deposit bez udání důvodu, je možné se obrátit na tzv. „právní pomoc“, která vám pomůže dostat váš deposit zpět.

6. CPR registrace

Pouze v případě, že nemáte ubytování přes oficiální portály, je nutné se ujistit, že se ve vašem novém pokoji/bytě budete moci zaregistrovat. Jedná se zejména o případy, kdy někde bydlíte dočasně, například místo studenta, který odjel na internship. Pokud jste došli k takovéto dohodě, ujistěte se, že dotyčný vám pokoj pronajímá legálně, a že se v něm můžete zaregistrovat (tzn., že tuto adresu uvedete na úřadě, v bance, atd.). Pokud vám někdo nabízí pokoj, ve kterém není možné se registrovat, je dost možné, že to dělá „za zády“ landlorda, a že podle smlouvy pokoj nikomu dalšímu pronajímat ani nesmí. Doporučujeme vám tedy takovéto pochybné nabídky nepřijímat, může to pro vás znamenat spoustu problémů hned ze začátku.

7. Podvodníci

Stejně jako v předchozím bodě, tato část se vztahuje jen na ty, kteří si ubytování hledají na vlastní pěst. Každoročně se na internetu touto dobou vyskytuje zvýšený počet podvodníků, kteří se snaží obohatit na studentech, kteří hledají ubytování na poslední chvíli. Chtěli bychom vás proto varovat, pokud narazíte na nabídku, která se vám úplně nezdá nebo je příliš výhodná na to, aby byla realitou, vždy radši nejdřív napište někomu z nás, ze Scandinavian study, než někam pošlete peníze.

Nejčastější způsob podvodu je ten, kdy podvodník zveřejní nabídku ubytování a všem zájemcům pak napíše něco o tom, že zrovna bydlí někde v zahraničí, a že ten byt pronajímá za jeho nepřítomnosti v Dánsku. Potom vás požádá o poslání peněz za deposit (zálohu) na byt, většinou přes Western Union nebo na zahraniční bankovní účet, s tím, že vám pak klíče od bytu pošle až mu přijdou peníze. Také se vás může snažit dostat do časového presu, abyste zálohu poslali co nejdřív, jinak ten byt pronajme někomu jinému. Toto je na 100% podvod.


Pokud se vám bude nějaká nabídka zdát podezřelá, poraďte se raději nejdříve se svým Scandi konzultantem.

Závěrem bychom všem chtěli popřát hodně štěstí s vaším novým ubytováním, ať už jste v jakékoliv fázi hledání. Začátky někdy mohou být nejisté, avšak při trošce úsilí a vytrvalosti je možné dokázat cokoliv! 🙂

 

Pro Scandi,

Kačka, Aneta a Marek