Brexit – Jak mě ovlivní při studiu ve Velké Británii?

Vláda rozhodla, že od září 2021 budou pro EU studenty platit stejné podmínky, jako pro „overseas“ studenty. To znamená: vyšší školné a žádná vládní studentská půjčka.

Takže…

Už v UK nějakou dobu studuji nebo jsem nastoupil/a v září 2020, jak se mě to týká?

Pokud už ve Velké Británii vysokou školu studujete, v nejbližší době se vás rozhodnutí vlády nijak netýká. Brexit vešel v platnost 1. ledna 2021. Po dobu následujících 5 let budete studovat za stejných podmínek, jako doposud, stejně jako UK/Home studenti. Výše školného bude stále 9250 liber/rok, budete mít nadále nárok na studentskou půjčku, která vám pokryje školné a splácet ji budete, za stejných podmínek, jako teď. Tato dohoda se jmenuje EU Pre-settlement Scheme.

  • Po dobu těchto 5 let se budete moct přihlásit na magisterský nebo doktorský obor a budou pro vás platit před-brexitové podmínky, stejné školné i vládní půjčka.
  • Pracovní podmínky se pro vás také nezmění – nebudete potřebovat vízum.

Co se stane po uplynutí zmíněných 5 let? To se ještě neví a všichni čekáme na vyjádření britské vlády.

Mám v plánu nastoupit na vysokou školu v Británii v únoru 2021, jde to ještě?

JDE TO. Nástup v únoru stále spadá do školního roku 2020/2021. To znamená, že pro vás bude platit nižší školné 9250 liber/rok a máte nárok na vládní studentskou půjčku, stejně jako dosavadní EU/Home studenti. Šanci mají teda ti, kteří už mají odmaturováno, případně budou mít odmaturováno v září 2020.

Háček je v tom, že pro vás stále platí podmínky EU Pre-settlement scheme a je nutné se zaregistrovat do 31. prosince 2020 – musíte v té době tedy už žít ve Velké Británii.

Je tedy třeba myslet na přihlášku s dostatečným předstihem, abyste se stihli včas do Británie přestěhovat. Spousta škol otevírá obory od února 2021 a čím dříve se přihásíte, tím dříve budete vědět zda a kam jste přijatí. Šance na přijetí jsou v každém případě velice vysoké a pokud jste doposud váhali, bude toto vaše poslední šance, jak využít výhodných studentských podmínek!

Pokud vás tato možnost láká, neváhejte se na nás co nejdříve obrátit, probereme s vámi všechno potřebné! 

Co když bylo v plánu se přihlásit na září 2021?

Pokud budete maturovat v květnu 2021 a nástup na vysokou školu vám připadá na září 2021, studium ve Velké Británii pro spoustu z vás už nebude dostupnou volbou.

EU studenti budou od září 2021 ve stejné kategorii jako Overseas studenti a to znamená vyšší školné (10 000+ liber/rok = 300 000+ Kč/rok). Bez šance získání vládní studentské půjčky to bude finančně velice náročné a jedinou možností budou stipendia. O stipendium si mohou zažádat všichni mezinároční studenti, kteří splňují podmínky. Každá škola jich nabízí několik a jsou pro studenty, kteří:

  • Excelují akademicky
  • Věnují se například nějakému sportu na vrcholové/profesionální úrovni

Upozorňujeme, že i přes splnění podmínek, získá stipendium jen hrstka studentů. Studenti se k získání těchto stipendií většinou připravují minimálně několik let a protože to doposud nebylo dostupné pro EU studenty, tak s tím nemáme zkušenost. Pokud si ale myslíte, že byste měli šanci takové stipendium získat, pečlivě si přečtětě, jaká kritéria byste museli u vybrané školy splnit a rádi vám poradíme, s čím budeme moct! 🙂

Zájemce o nástup v září 2021 bych ráda odkázala na Dánsko, které je populární volbou pro EU i mezinárodní studenty.

Za Scandi tým,

Káťa Ženíšková

studium v zahraničí