Nejkrásnější místa v Dánsku

Roadtrip! Nejkrásnější místa v Dánsku a další dobrodružství

“Tak co? Už sis vzala volno v práci?” “Jaký volno?” “Copak si nepamatuješ? Včera jsme na párty volali Tomášovi, že musíme využít tu slevovou akci na jízdenky a naplánovat ultimátní roadtrip kolem Dánska?” (chvíle zamyšlení) “Jakej Tomáš?”…

Frederica

…a tak nějak to všechno začalo. Měla jsem 4 dny na to najít za sebe náhradu v práci a sehnat kempovací vybavení, abych mohla vyrazit na cestu kolem Dánska s dvěma klukama, z nichž jednoho z nich jsem viděla před tímto rozhodnutím jednou v životě. Solidní plán jako vždy.

Roadtrip

Nakonec však všechno dobře dopadlo a my měli krosnu, stan i spacáky, neomezené lístky na týden, které platily na všechny způsoby dopravy, seznam přístřešků pro přenocování zdarma, seznam vysněných destinací a dobrou náladu před startem.

Fredericia, ideální beach day

Svou cestu jsme začali jednodenním výletem do nedalekého kouzelného městečka u moře s krásnými parky a plážemi zvaného Fredericia. Byl to první a poslední den, který by se dal nazvat horkým a letním (na Dánsko docela úspěch), a tak, po prohlídce centra a zdolání The White Water-Tower se super výhledem na město i most spojující ostrov Fyn a Jutland, jsme se vydali k moři. Tam jsme si užili zbytek dne udáváním zbytku nanuků, protože jsme jasně přecenili své síly, ochočováním krabů a pozorováním vikingských tatínků házejícíh své děti do moře.

Aalborg, vzhůru na sever

Aalborg

Na pár dní poslední vzácná noc v posteli a začátek dní, kdy nás provázela přehnaně těžká krosna a batohy. Po roce v Dánsku, jsem v tomto městě zažila jedinečný pocit šlapání do kopce! (FYI: Nejvyšší hora Dánska má nadmořskou výšku 171 m.) A to když jsme se vydali na Aalborgtarnet – vyhlídkovou věž, slibující 360° panoramatický výhled, která je zavřena po 17 hodině, důležitá informace, kterou bych si přála vědět dříve. (Ale za ten kopec to stálo!) Kromě toho si v městě rozhodně nemůžete nechat ujít tanec na Backstreet Boys, které Vám přehrají Singing Trees v Kildeparken nebo Streetart hunt – pouliční umění tu totiž můžete najít na každém rohu!

Grenen, tam kde se setkávají dvě moře

GrenenPravý sever však poznáte až v momentě kdy dojedete do městečka Skagen, ze kterého je to už jen kousíček do Grenenu – nejsevernějšího místa Dánska, kde se setkávají dvě moře. Ještě předtím než jsem do Dánska vůbec odjela studovat, tak jsem snila, že se jednou na toto místo podívám. I když bylo moře hodně rozbouřené, takže rozdíl mezi moři nebyl viditelný, i když nás na pláži daleko od jakékoliv střechy stihla bouřka a my jsme 20 minut stáli v dešti pod dekou a čekali až bouřka přejde, i když nám ujel poslední autobus do města a musela nás zachránit paní z informací, která se nad námi špinavými a zmoklými slepicemi slitovala a z lítosti nás vzala svým autem zpět do Skagenu, tak musím říct, že to stálo za to a jsem ráda, že si můžu Skagen odškrtnout z mého bucket listu!

Thy, nejkrásnější místo v Dánsku

ThyDalší přístřešek nás čekal v národním parku Thy. Upřímně jsem od parku neměla žádné očekávání až na to, že budeme mít kde složit hlavu. Přístřešek byl obsazen, takže tohle očekávání se opět nenaplnilo… Ale čert to vem! Ta příroda všude byla neuvěřitelná! Bouřící moře, silný vítr, lesy, kopce, bažina, květiny, duny, prostě dánská divočina. Nicméně my jsme pořád neměli kde spát. A jak je známo pokuta za spaní v národním parku je astronomická. Thy má na délku 55 km a už se začalo stmívat. Nebylo úniku! Po x marných pokusech postavit modrý stan v údolí, tak abychom nebyli vidět na 10 km na všechny strany a zároveň nám stan neuletěl, byla nemožná mise. Nakonec nám milý pán těsně před setměním poradil, že musíme jít ještě kousek a najdeme les, kde je povoleno stanovat. Háček byl v tom, že povolení o stanování nebylo nijak značeno, takže jsme samozřejmě stejně spali načerno v národním parku. Ale pst! Nikdo nás nenašel, vzorně jsme si po sobě uklidili a ráno si užili poslední chvilky u moře. 

Møns Klint, poslední zastávka

Zážitky předchozích dnů jsme oslavili sprchou a spánkem v posteli předtím než nás čekal závěrečný výlet. Výlet na Møns Klint, křídový útes na jihovýchodě Dánska. Už víte, jak to chodí, takže, ano, samozřejmě se muselo něco zvorat. 

Poté, co se obyvatel pravděpodobně nejmenší vesnice v Dánsku od srdce zasmál naší otázce, “Kde tady můžeme najít supermarket”, nám bylo řečeno, že jsme vystoupili špatně a čekalo nás 6 km pěšky pro zásoby. Tímpádem jsme se bohužel vzdálili ještě více od místa určení, autobusové spoje už nebyli a nám nezbylo nic jiné než stopovat!

Møns Klint

 Zachránila nás zlatá paní, která jela vyzvednout z výletu svou rodinku, a tak jsme si spokojeně mohli užít nádherné přírody obklopující bílé útesy.

Při plánování výletu na Møns Klint doporučuji sledovat počasí, nejlépe si užijete bílé útesy v kontrastu se zářícím sluncem, ale i kdyby náhodou bylo pod mrakem, tak je to příjemný výlet, který byste si neměli nechat ujít!

 

Na závěr chci jen říct, že i když Dánsko možná není nejvyhlášenější destinace Evropy a mohlo by se zdát, že zde není co dělat, já musím nesouhlasit. S dobrou společností a s odvahou se ztratit v místech, která nejsou až tak známá, jsem zažila největší dobrodružství mého života. Takže neseď doma a objevuj!

Za Scandi tým,

Háňa Vyroubalová

Hana Vyroubalová