5 způsobů, jak se připravit na studentský život v zahraničí, (i z karantény)!

Většina z nás je teď na jedné lodi. Jsme zavření doma, už máme plné zuby televize, knížky se nám číst nechějí, na Instagramu se točí furt to samé a maturitě tolik času také nikdo věnovat nechce…

Když nic jiného, můžete se tedy vrhnout na přípravu na život v zahraničí!

1. Jazyky

Mojí nejoblíbenější aplikací na výuku jazyků je 100% Duolingo. Ať už se jedná o zlepšování angličtiny nebo začátky Dánštiny, je to vhodné pro začátečníky i pokročilé!

Ke studiu vysoké školy se všem budou hodit znalosti akademické angličtiny – doporučuji si na počítač stáhnout nějakou výkonnou aplikaci anglického slovníku. Takovou, která vám půjde i offline a nabízí funkci ‘Thesaurus’. Funkce ‘Thesaurus’ nabízí všechna synonyma jakéhokoliv slova, na které si vzpomenete. Skvěle se to hodí pro psaní esejí, kde bude třeba používat akademická slova!

Pro Microsoft doporučuji: English Dictionary.

Pro MacOs: už byste měli mít na počítači nainstalovanou aplikaci Dictionary.

2. Microsoft Office

Na dánských školách budete k výuce potřebovat povinně notebook. Ve Velké Británii není povinné ho s sebou mít na všech hodinách, ale v každém případě na tom budete psát spoustu esejí, pracovat na projektech a dělat prezentace. U spousty oborů se veliká část vašeho života bude točit okolo Excelu a PowerPointu. Všechno se dá naučit i za chodu,  jde to ale pomalu a veliké plus bude, když už s tím dopředu budete nějaké ty základy umět.

Pokud máte Macbook a nemáte naistalovaný Microsoft Office, naučit se s Numbers/Keynote pomůže, protože buď budete používat nadále tyto aplikace a nebo ve škole dostanete přístup k Microsoft Office. Školy mají licence pro všechny své studenty a kdo tento balíček nemá, tak ho po nástupu na školu dostane :-).

3. Životopis

V každém případě se vám bude hodit životopis v angličtině a to je jedna z věcí, co se snadno odkládá na později, než zjistíte, že to zabere víc času, než jste si vlastně mysleli… Do Dánska doporučuji vložit do toho extra úsilí a přeložit to i do dánštiny. Nemusí to být perfektní, ale potencionální zaměstnavatelé ocení vaši snahu! (Překladač to umí lépe z AJ do DK, než z ČJ do DK, – až budete překládat)

Tipy pro psaní životopisu do Dánska ZDE.

Tipy pro psaní životopisu do UK ZDE.

4. LinkedIn

Při nástupu na školu a seznamování se s učiteli, bude jednou z prvních věcí, co vám řeknou: “Přidej si mě na LinkedIn”. Vím, že na střední škole v ČR to moc nefrčí, protože není důvod, ale na vysoké škole to bude jedna z těch nejdůležitějších sociálních platform, na kterých budete! Od prvního dne budete rozvíjet svou síť kontaktů a dříve či později zjistíte, že je to to nejlepší, co jste pro svůj profesionální rozvoj udělali (nebo téměř to nejlepší, záleží, jak se kdo chopí příležitosti).

Založit si na LinkedIn profil není těžké. Vytvořit z toho pohonný motor, který bude ve váš profesionální prospěch, až se to bude hodit, může být ale docela věda. Dejte si na tom tedy časem určitě záležet a ukažte, že berete svou. budoucnost vážně.

5. Ubytování

Toto je důležité především pro studenty hlásící se do Dánska. Školy jsou obecně menší a nenabízí vlastní ubytování a když už ano, tak je počet míst velice limitovaný. Začněte tím, že si přečtete ubytovací manuály na všechna města, do kterých se hlásíte – najdete je mezi manuály v servisních balíčcích. Registrace na oficiálních městských ubytovacích portálech, kde se přidáte na čekací listinu ke všem bytům, o které máte zájem, je absolutně nezbytný krok.

Neodkládejte to, na těchto listinách jsou stovky/tisíce studentů a může trvat pěknou dobu, než získáte takovou nabídku, jakou chcete. Nečekejte na rozhodnutí přijetí, v té době už může být pozdě! Dokud nepodepíšete smlouvu, nic není závazné, takže si nijak neuškodíte, když ty registrace provedete co nejdřív.

Na co si dát při shánění ubytování pozor? Čtěte zde!

 

Za Scandi tým,

Kačka Ženíšková

studium v zahraničí