brigáda v Dánsku

Brigáda při studiu v Dánsku

Počtěte si o Tomášových zkušenostech, o jeho radách a tipech pro shánění brigády při studiu v Dánsku brigádu. 

Tomáš: Když jsem se před rokem vyléčil z pomaturitní virózy, tak jsem si uvědomil, že mě velmi brzy čeká odjezd do Dánska. Stejně, jako vy dnes, jsem si tehdy začal zjišťovat více informací o životě tady a brzy zjistil, že jestli budu chtít žít nezávisle na rodičích, potřebuji práci. Dánsko patří mezi nejdražší země na světě, a i když je člověk student a snaží se zbytečně neutrácet, měsíční náklady se pohybují kolem 3 500 – 4 000 DKK (12 000 – 14 000 Kč). Na druhou stranu tomu ale také odpovídá mzda – platí, že za hodinu práce můžete dostat min. 70 DKK (240 Kč) – záleží na vaší kvalifikaci.

O tom, jak hledat práci, jsem toho našel spoustu… Někde jsem četl, že je obrovský problém ji najít, někdo zase tvrdil, že to takový problém není. Myslím, že pravda je všude a nikde – záleží totiž jen na vás.: Jakou práci hledáte, kde ji hledáte, jak aktivně ji hledáte… A když už se rozhoduje, jestli jí dostanete nebo ne, je důležitá vaše osobnost a detaily (jako je dobře zpracované CV nebo motivační dopis).

Protože si dovedu představit, co bych si asi řekl, kdybych tohle četl před rokem (něco jako „Hmm, další Evžen, co si myslí, že dělá osvětu, ale přitom neříká vůbec nic nového.“), dal jsem dohromady pár konkrétních tipů, které by vám při hledání mohly pomoct. Na závěru pak popisuji 3 studentské práce, které podle mého patří k nejčastějším.

Jak hledat práci?

Jsou to hodně všeobecné tipy, přesto si myslím, že vám mohou pomoci.

1.       Odlište se od ostatních

Nejtypičtější rada, přesto asi nejdůležitější. Konkrétně tady v Aalborgu mají zaměstnavatelé takové množství zájemců o práci, že pokud je nezaujmete na první pohled, s velkou pravděpodobností vaše CV skončí někde v hromádce, kde už ho nikdo nikdy nenajde.

Jak?

Hodně lidí píše motivační dopis nebo se snaží nějakým způsobem odlišit svoje CV. Tady bych rád poznamenal, že Comic Sans, kliparty ani WordArt se v moderní společnosti neberou jako grafické vylepšení, ale jako cílený pokus o ochromení čtenářovi srdeční soustavy.

2.       Hledejte práci osobně

Většina lidí, které znám, našla práci právě obcházením všech možných klubů, hospod, skladů a dalších míst, kde by teoreticky nějaká mohla být. Navíc, když s vámi budou mluvit a uvidí vás, určitě si vás budou pomatovat mnohem lépe, než když jim jenom pošlete email nebo hodíte CV do schránky. Navíc se říká, že první dojem je ten nejdůležitější a že ho člověk většinou vyhodnotí za cca 2 minuty  – využijte toho.

Jak?

Když budete na místě, doporučoval bych se zeptat na nějakého člověka, který má na starosti přijímání nových lidí (abyste si třeba jen tak hezky nepokecali s arabským ještěrkářem). Když se před vámi objeví, tak se samozřejmě pokusit nějak dobře zapůsobit a před rozloučením věnovat CV (pozn. autora – frajerská nabídka podpisu na ruku už je moc)…

Dost často se může stát, že se vás budou ptát na to, proč chcete pracovat zrovna u nich, co od práce očekáváte, jaká je vaše motivace a podobné nesmysly. Pro tuhle chvíli bych zamlčel, kde přesně vám jejich firma je a připravil si odpovědi… Vůbec není špatné si něco o jejich firmě předem zjistit a při rozhovoru to nenápadně zmínit. Když si všimnou toho, že jste si dali tu práci a našli si o nich další informace, hodně tím u nich stoupnete…

3.       Připravte se na hledání už před odjezdem do Dánska

Počítejte s tím, že na začátku školního roku tady bude spousta dalších lidí, kteří budou chtít to samé jako vy – najít práci. Slyšel jsem, že na začátku minulého školního roku přišlo do Aalborgu (kolem 120 000 obyvatel) cca 4 000 nových studentů a určitě uznáte, že když v takovémhle městě začne tenhle počet lidí najednou hledat práci, volná místa se hodně rychle zaplní… Proto by bylo vhodné začít s hledáním dřív než oni.

Jak?

Doporučoval bych vám připravit a natisknout si CV, inzeráty nebo cokoliv, co plánujete při hledání práce využívat. Když člověk poprvé přijede do Dánska, má toho obvykle až nad hlavu, natož k tomu ještě psát CV a zjišťovat, kde by se dalo vytisknout…

4.       Využijte internet / známé

Na internetu je několik stránek, kde zaměstnavatelé inzerují volná pracovní místa a vy na ně můžete odpovídat. Mezi takové stránky patří například www.jobnet.dk, www.jobindex.dk  nebo na Facebooku, ve skupinách pro mezinárodní studenty, které každé město má.

Při hledání práce se dají využít i známí, kteří už práci našli nebo sami mají známé, kteří by vám práci mohli dát. Když se za vás přimluví někdo, s kým zaměstnavatel je/byl spokojený, vaše šance nebudou malé.

5.       Nevzdávejte se

Nikdy to nevzdávejte… Když to nevyjde dnes, můžete mít štěstí další den. Jde jen o to vydržet a být tak trochu neodbytný (v dobrém slova smyslu)… Prostě ukázat, že o tu práci opravdu stojíte.

Klidně se vraťte na místo, kde už jste předtím byli a zeptejte se, jestli se náhodou něco neuvolnilo (a přidejte jim do sbírky další CV). Dáni mají hodně rádi svojí pohodu a může se stát, že vás přijmou jen proto, aby od vás už konečně měli klid… Ale samozřejmě všechno s Mírou, velká neodbytnost taky odrazuje.

Kde hledat?

Fantazii se meze nekladou, ale tohle je seznam nejčastějších studentských prací a pár tipů na to, jak se taková práce dá sehnat.

1.       Dishwashing / pomocné práce v restauraci

Podle mě nejčastější studentská práce v Dánsku. Je to asi dané tím, že Dáni mají hodně kladný vztah k alkoholu a můžete tu najít spoustu barů, klubů, pubů a restaurací, kde se dá hledat. Jestli k tomu nemáte nějaké speciální předpoklady (např. barmanské zkoušky), doporučuji vám ptát se spíš na pomocné práce (umývání nádobí, uklízení….).

Jak?

Všichni moji známí tuhle práci dostali buď díky doporučení od někoho, kdo tam už pracoval, anebo přes klasické osobní roznášení životopisů. Tip kde hledat vám můžou dát třeba inzeráty, které se dají občas najít na internetu, ale zkoušel bych i místa, která neinzerují. Prostě do každé hospody životopis, ať ví, že tady jste…

2.       Cleaning

Hodně holek si najde právě nějaký cleaning. Přiznám se, že o konkrétní náplni téhle práce ani o požadavcích Dánů toho moc nevím, ale myslím, že se to nebude tolik lišit od toho, když člověk uklízí doma…

Jak?

S touhle prací znám jen holky a prakticky všechny jí dostaly díky inzerování… Natiskly si inzeráty a pak je vylepovaly v obchodech nebo vhazovaly do schránek.

3.       Rozvážení novin/letáků

O téhle práci bych toho mohl napsat opravdu dost, pár měsíců už jí dělám. Určitě se dá najít v každém městě v Dánsku a její velkou výhodou je to, že je poměrně stabilní. Noviny prostě vychází každý den a v nejbližší budoucnosti určitě ještě budou… Na druhou stranu ranní noviny musí být doručeny do 7 (resp. 8) hodin, což znamená, že musíte vstávat zhruba ve 3 hodiny. Když se k tomuhle vstávání přičte fakt, že je tahle práce poměrně fyzicky náročná, u některých lidí začnou protiklady převažovat klady. Přesto si myslím, že dokud člověk nenajde něco lepšího, dá se to zvládnout… Je nutné mít alespoň kolo, skútr je výhodou.

Jak?

Zjistil bych si, jak se jmenují nejoblíbenější místní noviny (např. v Aalborgu Nordjyske), pak zkusil najít jejich distributora a osobně zanesl do jeho kanceláře životopis. Konkrétně tady v Aalborgu platí, že mají pořád nedostatek lidí, takže šance na přijetí jsou docela vysoké…“

 

Tomáš Šedivý, absolvent AP Degree v Marketing Managementu na škole UCN, Top up v oboru BSc v Economics and Business Administration na Aalborg University

Zajímají vás další užitečné rady ke studiu v Dánsku? – 7 věcí, které bych bývala ráda věděla před odjezdem do Dánska.