(Magisterské) studium ve Švédsku – očima Hany

Hana Klofáčová – Jönköping University (Jönköping International Business School) – Strategic Entrepreneurship

Po dokončení bakalářského studia na VŠE v Praze jsem se rozhodla pokračovat v magisterském studiu ve Švédsku. Přihlásila jsem se na Jönköping International Business School (JIBS), kde mne zaujal především dvouletý obor Strategic Entrepreneurship. A nelitovala jsem jediný den, že jsem si ho zvolila.

Způsob studia ve Švédsku je velmi odlišný od výuky na VŠE. Semestry jsou rozdělené na dvě poloviny a v každé z nich mají studenti jen dva předměty. (Případně tři, pokud chodí navíc např. na nepovinnou švédštinu).

Studium je časově náročnější (20+ hodin týdně na každý předmět) a mnohem více prakticky zaměřené. – Např. jsem pracovala ve skupině s jinými studenty na několika projektech pro existující švédské společnosti. Připravila jsem také mnoho prezentací a napsala několik esejí. A v rámci předmětu Entrepreneurship: Person and Process, jsem vyvinula vlastní podnikatelský nápad. Rozhodně se zde nesetkáte s bezmyšlenkovitým učením se věcí nazpaměť.

Jsem také ráda, že ve Švédsku máme „třídu“ podobně jako na gymnáziu – s přibližně 40 spolužáky (z celého světa). Máme společné všechny předměty a scházíme se tak každý den. Dále mne na začátku překvapilo, že na každý předmět máme dva učitele, kteří se ve výuce navzájem střídají nebo vyučují společně. Díky tomu se studenti setkají s rozdílnými pohledy na věc a hodnocení jejich práce je objektivnější. Učitelé jsou otevřeni diskuzím se studenty a zajímají se o jejich názor – ať je shodný, či odlišný.

Třetí semestr studia většina studentů stráví v jiné zemi – já jsem se přihlásila na Erasmus do Německa na Mannheim University.

Sweden

Praktické zkušenosti se dají nasbírat i mimo semináře. – Na škole působí mnoho studentských organizací s různým zaměřením a věřím, že si každý vybere, co ho zajímá. Já jsem se stala členkou organizace AIESEC, vedla jsem běžecké tréninky v JUSA (Jönköping University Sport Association) a po roce jsem se stala viceprezidentkou JISC (Jönköping International Student Consulting). Mimo školu jsem také hrála volejbal za místní klub, díky čemuž jsem lépe pronikla do švédské společnosti.

Studium ve Švédsku vřele doporučuji každému, koho láká studium v zahraničí, praktické zkušenosti, mezinárodní prostředí a dobrodružství :).

 

Hodně štěstí!

Hana

Více informací o této univerzitě najdete zde